10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Španielska nezamestnanosť je nižšia ako 25 %! Ako informoval tamojší štatistický úrad, v druhom štvrťroku tohto roka tu bolo bez práce 5,6 milióna ľudí, čo je o 310 tisíc menej ako v predchádzajúcom štvrťroku. Španielska miera nezamestnanosti medziročne klesla o 1,4 percentuálneho bodu na 24,5 %.

2. Hospodárske výsledky spoločnosti Facebook za druhý kvartál prekonali očakávania trhu. Na lepší než očakávaný zisk zareagovali aj akcie, ktoré dosiahli nové maximum 76 dolárov. Viac o výsledkoch Facebooku tu.

3. Spotrebiteľská nálada v Taliansku sa v júli zhoršila už druhýkrát v rade. Ako oznámil tamojší štatistický úrad, index dôvery spotrebiteľov klesol o 1,0 bodu na 104,6 bodu. Ekonómovia počítali so spomalením na 105,2 bodu.

4. Ekonomický sentiment v eurozóne sa v júli výrazne zlepšil. Index Markit sa zvýšil o 1,2 bodu na 54,0 bodov, pričom ekonómovia počítali so stagnovaním indikátora. Zlepšený sentiment potešil aj spoločnú európsku menu, ktorá na dáta reagovala ziskami.

5. Britský maloobchod si z mesiaca jún odnáša len mierny nárast tržieb. V júni oproti máju tržby maloobchodníkov rástli o 0,1 %. Ekonómovia očakávali nárast o 0,3 percenta. Medziročne tržby rástli o 3,6 %. K značnému oslabeniu predajov došlo pri odevoch a obuvi.

6. Po troch rokoch opäť v zelenom. Hovoríme o podnikaní americkej automobilky Ford v Európe, ktoré sa dá konečne označiť za ziskové. Zárobok za druhý kvartál je odrazom nových modelov automobilky či znižovania pracovných miest. Celkový zisk automobilovej skupiny posilnil na 1,3 mld. dolárov.

7. Čínsky priemysel pokračuje v expanzii. V júli čínsky index nákupných manažérov HSBC vzrástol na 52 bodov, čo je až 18-mesačné maximum.

8. Aj napriek geopolitickým rizikám a silným dátam z Číny dnes ropa lacnie. Podľa komoditných odborníkov z Commerzbank ropný trh neočakáva, že Európska únia príjme sankcie voči ruskej energetike. Na druhej strane odborníci varujú, že sa situácia môže rýchlo zmeniť.

9. Nálada v americkom priemysle sa v júli nečakane zhoršila. Nákupný index inštitútu Markit v júli oslabil o jeden bod na 56,3 bodu. Ekonómovia pritom počítali s miernym nárastom indexu na 57,5 bodu. Treba však pripomenúť, že napriek poklesu index zostáva na vysokej úrovni.

10. A keďže dnes máme štvrtok, pozrieme sa aj na americké žiadosti o dávky v nezamestnanosti. Tie aj naďalej prekvapivo klesali, keď sa minulý týždeň znížili o 19 000 na 284 000 žiadostí. Aktuálna úroveň je najnižšou od roku 2006. Ekonómovia počítali s číslom 306 tisíc žiadostí.

xtb
Komentáre