Európa jasne v červenom. Môže za to tento indikátor

Pri pohľade na európske burzy dnes dominuje jasne červená farba. Britský akciový index FTSE 100 stráca 0,15 %, francúzsky CAC 40 oslabuje o 0,31 % a nemecký benchmark DAX 30 si odpisuje 0,48 % na 9737 bodov.

Obchodníci poukazujú na index ZEW, ktorý v júli oslabil viac ako sa očakávalo. Index, ktorý odráža ekonomické očakávania nemeckých expertov, v júli oslabil o 2,7 bodu na 27,1 bodov – ide o siedmy po sebe idúci pokles a najnižšiu hodnotu od decembra 2012. Ekonómovia počítali s poklesom na 28,2 bodu.

“Je dokonca možné, že ekonomika Nemecka v druhom kvartáli stagnuje, keďže ju môže negatívne ovplyvniť zhoršenie konfliktu na Blízkom východe “, varoval hlavný ekonóm Deutsche Bank AG. Zároveň ale dodáva, že eskalácia krízy je nepravdepodobným scenárom a ekonomika Nemecka zostane silná.

Indikátor ZEW je priesečníkom pozitívneho a pesimistického výhľadu nemeckých finančníkov. Na ktorú stranu sa ich vyhliadky viac priklonia, znázorňuje jeho aktuálna úroveň. Ak je napr. 60 % nemeckých analytikov presvedčených o zlepšení ekonomiky a 40 % nie, jeho hodnota je + 20 bodov.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre