10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Aktuálne najbohatší muž planéty, Carlos Slim Helú získava väčšinový podiel v rakúskej spoločnosti Telekom Austria.

Jeho telekomunikačná firma América Móvil tu po novom bude držať takmer 51 % akcií. Mexický mobilný gigant, ktorý v Telekome Austria doteraz vlastní 27 % informoval, že nakúpi ďalší dodatočný podiel vo výške 23,47 %.

2. Spotrebiteľské ceny v Británii rastú silnejšie než sa očakávalo. V júni inflácia predstavovala 1,9 %. Ekonómovia pritom počítali s medziročným rastom cien 1,6 %. Britská libra zareagovala výrazným posilnením – devízový trh to považuje za signál, že centrálna banka môže čoskoro zvýšiť sadzby.

3. Vyhliadky nemeckých finančníkov sa naďalej zhoršujú. Príslušný index ZEW v júli poklesol z predošlých 29,8 b. na 27,1 bodu. Ide už o siedmy pokles v rade. Index sa na trhu postaral o negatívny sentiment a dostal európske akcie ako aj euro pod tlak.

4. Svoje hospodárske výsledky za druhý štvrťrok dnes zverejnili americké banky Goldman Sachs a JP Morgan. Goldman Sachs sa môže pochváliť čistým ziskom na akciu vo výške 4,10 USD. Analytici oslovení agentúrou Reuters pritom počítali so ziskom len 3,70 USD/akciu. Očakávania pokorila aj banka JP Morgan, a to aj napriek tomu, že jej zisk poklesol o 8 %. EPS (Earnings per share) ale dosiahol 1,46 USD, pričom ekonómovia počítali s poklesom zárobku až na 1,29 USD/akciu.

5. V Spojených štátoch dnes bolo vyhlásených niekoľko ekonomických dát. O sklamanie sa postarali americké maloobchodné tržby, ktoré v júni oproti máju posilnili len o slabučkých 0,2 %. Ekonómovia počítali s nárastom až o 0,6 %. Májový nárast bol ale revidovaný z 0,3 % na 0,5 %.

6. Naopak, o milé prekvapenie ekonómov sa dnes postaral index Empire-State. Indikátor centrálnej banky v New Yorku v júli posilnil z predošlých 19,28 bodu na 25,60 bodov, čo je až 4-ročné maximum. Ekonómovia pritom počítali s poklesom na 19 bodov.

7. Atény si dnes opäť požičali peniaze. Grécko prostredníctvom emisie trojmesačných dlhopisov získalo 1,625 mld. eur. Výnosnosť dosiahla 1,75 %, čo je o niečo menej ako v predošlom mesiaci, kedy výnosnosť dosahovala 1,8 %

8. Trhy dnes vyčkávali na prejav šéfky Federálneho rezervného systému (Fed), Janet Yellenovej, ktorá vo Washingtone vystúpila pred bankovým výborom amerického Senátu. Yellenová opäť zopakovala, že Fed sa so sprísňovaním menovej politiky nemá kde ponáhľať.

9. Microsoft prepúšťa. Spoločnosť plánuje najväčšie kolo prepúšťania za posledných 5 rokov. Znižovanie počtu zamestnancov môže tromfnúť prepúšťanie z roku 2009, kedy softvérový obor zrušil 5800 miest.

10. Akciový index Dow Jones, ktorý sa po dobrých zárobkoch bánk dokázal vyšplhať až na rekordných 17 120 bodov, teraz opäť stráca. Index oslabuje o 0,09 % na 17 040 bodov. Ekonomické dáta dopadli zmiešane – kým priemysel exceluje, maloobchodné tržby zaostali za očakávaniami. K najvýkonnejším americkým akciám sa dnes radia akcie bankového sektora.

xtb
Komentáre