10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Zlato dnes nemá najlepší deň. Jeho cena klesá o 2,21 % na 1308 dolárov za trojskú uncu, čo je najväčší pokles za takmer 7 mesiacov.

Po sérii ziskov sa dnes investori rozhodli predať drahé kovy a vybrať doterajšie zárobky. Dôvodom je uvoľnenie napätia na portugalskom finančnom trhu a opäť vyššia chuť riskovať (rastie cena akcií aj dlhopisov). Striebro lacnie o 2,35 % na 20,92 USD.

2. Medzinárodný menový fond (MMF) znižuje odhad ekonomického rastu pre eurozónu. MMF pre aktuálny rok očakáva, že ekonomika menovej únie porastie tempom 1,1 %. Ešte v apríli vo svojej správe „World Economic Outlook“ MMF počítal s rastom 1,2 %.

3. Približne 7 miliárd dolárov. Vyrovnanie v takejto výške zaplatí americká banka Citigroup americkej vláde, aby tým zmietla zo stola obvinenia týkajúce sa jej pochybných hypotekárnych obchodov. Citigroup išla do rokovaní s ponukou 363 miliónov dolárov, pričom vláda pôvodne požadovala až 12 mld. dolárov.

4. Je to oficiálne. Nemecká spoločnosť Adidas sa stane sponzorom anglického futbalového veľkoklubu Manchester United. Obe strany uzavreli 10-ročnú zmluvu v celkovej hodnote 750 mil. libier (943 mil. eur).

5. Priemyselná výroba v eurozóne oslabuje menej než sa očakávalo. V máji produkcia priemyslu medzimesačne poklesla o 1,1 %, pričom ekonómovia počítali s poklesom o 1,2 %. V apríli priemyselná výroba menovej únie rástla o 0,7 %.

6. Po sérii strát sa akciové trhy v Ázii opäť zotavili, pričom najviac sa darilo akciám telekomunikačného a zdravotníckeho sektora. Japonský akciový index Nikkei 225 získal 0,88 %. Tamojšia burza ťažila z dobrých priemyselných dát, keďže priemyselná produkcia Japonska prekonala očakávania analytikov. Čínsky akciový index CSI 300 rástol o viac ako jedno percento.

7. Wall Street opäť v zelenom. Hlavný akciový benchmark Dow Jones sa na začiatku obchodovania dokázal vyšplhať na rekordnú úroveň 17 085 bodov. V strede pozornosti sa nachádzajú akcie banky Citigroup, ktoré rastú o 3 %. Finančný dom prekvapil silnými výsledkami za druhý kvartál. Okrem toho sa investori zameriavajú na americkú farmaceutickú spoločnosť Abbott, ktorá chce predať svoj biznis s generikami spoločnosti Mylan.

8. Goldman Sachs to s americkými akciami vidí o niečo lepšie. Jej stratég David Kostin predpokladá, že ak ekonomika bude pokračovať v raste, akciový index S&P 500 do konca roka 2014 posilní na 2050 bodov. Jeho predošlá prognóza počítala s hodnotou indexu 1900 bodov.

9. Teraz sa pozrime na vývoj cien na Slovensku. V júni v porovnaní s májom spotrebiteľské ceny vzrástli o 0,1 %. Zvýšili sa ceny v odboroch odevy a obuv o 0,9 %, vzdelávanie o 0,6 % či rozličné tovary a služby o  0,5 %. V priemere za 1. polrok 2014 v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2013 spotrebiteľské ceny v úhrne klesli o 0,1 %.

10. Európske dlhopisy, ktoré sa minulý týždeň dostali pod tlak z dôvodu problémov portugalskej banky, sa dnes začali opäť zotavovať. Výnosy na dlhopisoch Portugalska či Grécka dnes poklesli, čo je pre tieto periférne krajiny pozitívny vývoj. Výnosnosť 10-ročného portugalského dlhopisu poklesla o 0,06  percentuálneho bodu na 3,81 %.

xtb
Komentáre