Silný dolár a sklamané euro

Aj v piatkovom obchodovaní dolár pokračuje vo svojom posilňovaní oproti ostatným hlavným menám.

Pripomeňme, že americkú menu povzbudil pracovný trh USA, ktorý má za sebou viac než výdatný mesiac. Miera nezamestnanosti v júni dokonca poklesla na 6,1 %, čo je najnižšia úroveň od roku 2008.

Na druhej strane je dnešný objem obchodov mimoriadne slabý, keďže z dôvodu sviatku sú dnes burzy v USA uzatvorené. Dolár tak zostáva podporovaný včerajšími dátami z trhu práce, ktoré pokorili všetky odhady.

Spoločná európska mena čelí viacerým prekážkam. Nepomohli jej slová prezidenta ECB Maria Draghiho a nadol ju tlačia aj slabučké objednávky nemeckého priemyslu – tie v máji oslabili až o 1,7 %, pričom očakávaný bol pokles o 1 %.

Prezident ECB, Mario Draghi včera zdôraznil, že „Rada guvernérov stojí jednomyseľne za záväzkom použitia nekonvečných nástrojov menovej politiky“. V prípade pretrvávania nízkej inflácie v eurozóne je ECB ochotná držať menovú politiku naďalej uvoľnenú.

Menový pár EUR/USD aktuálne stráca 0,16 % na 1,35876 dolára.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre