Fed bude tlačiť ešte menej. Pozrite sa, čo na to trhy

Americká centrálna banka, ktorej úlohy plní Federálny rezervný systém (Fed) v stredu informovala, že znižuje svoj program nákupu dlhopisov o ďalších 10 miliárd dolárov, čo je v súlade s očakávaniami.

Ako sa píše vo vyhlásení centrálnej banky, hospodársky rast sa v posledných mesiacoch obnovil a ukazovatele trhu práce naznačujú zlepšenie. Pripomeňme, že v máji miera nezamestnanosti v USA poklesla na 6,3 %, čo je najnižšia úroveň od septembra 2008.

Napriek tomu banka znížila svoj odhad rastu pre tento rok – kým v marci Fed ekonomike USA predpovedal nárast o 2,8 – 3 %, v súčasnosti hovorí o raste 2,1 až 2,3 %.

Čo sa týka úrokových sadzieb, prezidentka Fedu, Janet Yellenová poznamenala, že sadzby sa budú na nízkej úrovni pohybovať aj po ukončení nákupov dlhopisov. Ekonómovia sú preto presvedčení, že s nulovými sadzbami je možné počítať až do konca tohto roka.

Čo na to trhy?

Americké dlhopisy po rozhodnutí rozšírili svoje zisky – investori tvrdia, že slabší odhad rastu vyvolal väčší dopyt po bezpečí, z čoho americké dlhopisy profitovali.

Americké akcie sa vyšplhali na nové maximá, keď ich povzbudil prísľub nižších sadzieb. Akciový index Dow Jones získal zhruba 100 bodov na 16 906 bodov.

Dolár sa voči väčšine hlavných mien obchoduje nižšie – menu neteší vyjadrenie, že sadzby na nulovej úrovni pobudnú ešte nejakú dobu. Euro voči doláru získava 0,32 % na 1,35898 USD.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre