10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Americký vývojár elektromobilov, spoločnosť Tesla Motors uviedla, že svoje patenty (vrátane batérií a nabíjačiek) sprístupní všetkým výrobcom elektromobilov. Cieľom tohto kroku je pomôcť svetovému vývoju áut na elektrický pohon.

2. Mark Carney, šéf britskej centrálnej banky Bank of England uviedol, že k zvýšeniu sadzieb vo Veľkej Británii môže dôjsť skôr, než sa v súčasnosti očakával. Ako uviedol, hospodársky rast bol oveľa silnejší a nezamestnanosť klesla viac, než sa počítalo. Libra po jeho slovách posilnila voči doláru o 0,32%.

3. Ratingová agentúra Fitch ponecháva rating Británie na druhej najvyššej úrovni „AA+“. Fitch chváli vývoj viacerých makroekonomických ukazovateľov, či už je to rast HDP, nezamestnanosť alebo inflácia. Na druhej strane je agentúra znepokojená rýchlym rastom cien nehnuteľností, obzvlášť v Londýne.

4. Z Číny prišlo viacero pozitívnych ekonomických dát, ktoré potvrdzujú stabilizovanie tamojšieho hospodárstva. Priemyselná produkcia v máji medziročne rástla o 8,8 %, čo je v súlade s očakávaniami. Čínske maloobchodné tržby dokonca prekonali očakávania, keď rástli tempom 12,5 %.

5. Menová politika Japonska zostáva naďalej extrémne uvoľnená. Centrálna banka Bank of Japan v piatok rozhodla, že svoju menovú politiku ponecháva na nezmenenej úrovni, čo je v súlade s očakávaniami trhu.

6. V krajinách eurozóny bol dnes zverejnený vývoj spotrebiteľských cien. V Nemecku inflácia poklesla z aprílových 1,3 % na 0,9 % v máji, čo je najslabší rast za posledné 4 roky. V Taliansku v máji ceny rástli o 0,4 %, pričom v apríli inflácia dosahovala 0,5 %. Nižší rast cien postihlo aj Španielsko.

7. Investori sú znepokojení tým, ako rýchlo sa vyhrocuje konflikt v Iraku. Okrem ropného trhu sa negatívny sentiment preniesol aj na akcie či euro, keďže investori dávajú pred víkendom prednosť bezpečným aktívam.

8. Spotrebiteľská klíma v USA sa v júni prekvapivo zhoršila. Príslušný indikátor Univerzity Michigan v júni oslabil o 0,7 bodu na 81,2 b., pričom ekonómovia počítali s nárastom na 83 bodov. Aktuálna hodnota ukazovateľa je výsledkom telefonického prieskumu v zhruba 500 domácnostiach.

9. Organizácia OECD to s ekonomikou USA vidí viac než dobre. Ako tvrdí, nezamestnanosť klesá a rast investícií ožíva. Pre aktuálny rok OECD ekonomike USA predpovedá hospodársky rast 2,5 %. V budúcom roku by najväčšia ekonomika sveta mala rásť tempom 3,5 %.

10. Kým včera boli pod tlakom, dnes vystrelili nahor. Reč je o akciách amerického výrobcu čipov Intel, ktorému Európska komisia uvalila pokutu za nekalú súťaž. Dnes ale spoločnosť potešila investorov, keď zvýšila odhad príjmov pre aktuálny kvartál z 13 miliárd USD na 13,7 mld. dolárov. Akcie Intel dnes získavajú 6,87 %.

Komentáre