10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Európska komisia rozhodla, že americký IT obor Intel musí zaplatiť pokutu vo výške 1,06 miliardy eur.

Dôvodom je nekalá hospodárska súťaž, ktorej sa Intel dopustil v rokoch 2002 – 2007. Spoločnosť poskytovala zľavy svetovým výrobcom osobných počítačov, ktorí pri konštrukcii PC uprednostnili čipy Intel pred konkurenčnými čipmi AMD.

2. Ratingová agentúra Standard & Poor (S&P) dnes potvrdila čínsky rating na úrovni „AA-“, čo je štvrté najlepšie hodnotenie. Výhľad úverového hodnotenia krajiny zostáva stabilný, čo znamená, že v blízkej budúcnosti druhej najväčšej ekonomike sveta nehrozí degradácia ratingu.

3. Priemyselná produkcia v eurozóne rastie viac než sa očakávalo. V apríli oproti marcu priemyselná výroba rástla o 0,8 %, pričom ekonómovia počítali s rastom len o 0,5 %. Medziročne priemyselná produkcia eurozóny rástla o 1,4 %.

4. Európska centrálna banka (ECB) uviedla, že riziko deflácie v eurozóne zostáva nízke. Podľa centrálnej banky neexistuje žiadny jasný dôkaz o trvalom poklese cien.

5. Ropa naďalej dražie. V dnešnom obchodovaní Ropa Brent získava viac ako 2 % na 111 dolárov/barel. Ropa WTI je vyššie o 1,90 % na 105,64 USD. Investorov znervózňuje nepokojná situácia v Iraku, ktorý je druhým najväčším producentom ropy združenia OPEC. Tamojší radikáli obsadili nové mestá a nachádzajú sa už len 130 km od metropoly Bagdad.

6. Negatívna depozitná sadzba, ku ktorej nedávno prikročila ECB, sa už odráža na objeme vkladov komerčných bánk v centrálnej banke. ECB uviedla, že celkové vklady sa znížili o 25,4 mld. eur na 13,6 miliardy eur, čo je najnižšia úroveň od februára 2011.

7. Medzinárodný menový fond (MMF) varuje, že svetové ceny nehnuteľností sa nachádzajú nad svojimi historickými priemermi. Už predtým MMF uviedol, že ceny realít na rozvíjajúcich trhoch dosahujú robustný rast, no aktuálne sa riziká začínajú vymykať z rúk.

8. V snahe zastaviť zhodnocovanie svojej meny začal Peking výrazne zvyšovať svoje devízové rezervy. Len v prvom kvartáli devízové rezervy krajiny vzrástli o 130 miliárd dolárov na rekordných 3,95 bilióna dolárov! Čína sa masívnym nákupom cudzej meny snaží obmedziť zhodnocovanie svojej meny jüan.

9. Žiadosti o dávky v nezamestnanosti v USA naďalej rastú. Ako uviedlo tamojšie ministerstvo práce, v minulom týždni oproti predošlému týždňu sa ich počet navýšil o 4 tisíc na 317 tisíc. Ekonómovia počítali s počiatočnými žiadosťami vo výške 310 tisíc.

10. Okrem toho bol v USA zverejnený ďalší dôležitý ukazovateľ, a to vývoj maloobchodných tržieb. Predaje maloobchodu v máji oproti aprílu rástli o 0,3 %, čo je však menej, než sa očakávalo. Ekonómovia počítali s nárastom až o 0,6 %. Aprílový nárast bol revidovaný o 0,1 % na +0,5 %.

xtb
Komentáre