10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Ako informuje agentúra Reuters s odvolaním sa na dôverné zdroje, americká veľkobanka Bank of America môže zaplatiť rekordnú pokutu až vo výške 12 miliárd dolárov.

Druhá najväčšia americká banka pred finančnou krízou klamala o kvalite hypoték, ktorými boli kryté hypotekárne cenné papiere. Americké ministerstvo spravodlivosti ako aj finančný dom odmietli tieto správy komentovať.

2. Krízou sužované Španielsko vykazuje známky oživenia. Priemyselná výroba tu v apríli v porovnaní s marcom vzrástla o 4,3 %, čo je najsilnejší nárast za posledné 4 roky. Očakávania trhu na úrovni +1,2 % tak boli rázne prekonané.

3. Rozhodnutie ECB znížiť sadzby sa výrazne prejavilo na dlhopisovom trhu v eurozóne. Výnosnosť talianskych a španielskych dlhopisov poklesla o 13 bázických bodov, čím dosiahla rekordné minimá. Prvýkrát v tomto roku sa pod hranicu 6 % dostal výnos 10-ročného dlhopisu Grécka.

4. Dnes bola publikovaná dlho očakávaná správa z amerického trhu práce. Ako z nej vyplýva, v máji ekonomika USA vytvorila 217 tisíc pracovných miest. Ekonómovia počítali s pridaním 215 tisíc miest. Miera nezamestnanosti zostáva na úrovni 6,3 %.

5. Nemecký akciový index DAX 30 rozšíril po dátach z USA svoje zisky, pričom aktuálne získava 0,38 %  na 9985 bodov. Európske akcie teší skutočnosť, že oživenie najväčšej ekonomiky sveta naďalej pokračuje. Európsky akciový index EuroStoxx 50 získava 0,80 % na 3295 bodov, čo je najviac od septembra 2008!

6. Spomedzi svetových akciových indexov sa v dnešnom obchodovaní najviac darilo brazílskemu indexu Bovespa, ktorý posilnil o 2,5 % na 52 799 bodov. V súčasnosti sú hlavnou hnacou silou brazílskych akcií volebné prieskumy. Najnovší z nich ukázal ďalší pokles podpory pre súčasnú prezidentku Dilmah Rousseff. Trhy špekulujú, že nový prezident môže zredukovať štátny vplyv v národných podnikoch.

7. Ratingová agentúra Moody’s sa skepticky vyjadrila o najnovších opatreniach Európskej centrálnej banky (ECB). Ako agentúra uviedla, dopad najnovších opatrení ECB na ekonomiku a úverový trh bude minimálny.

8. Grécka ekonomika sa pomaly blíži k cieľu dosiahnuť mini-rast. V prvom kvartáli tohto roka ekonomika Grécka poklesla „len“ o 0,9 %. V štvrtom štvrťroku minulého roka hospodárstvo oslabila o 2,6 %. Grécko dosiahlo hospodársky rast naposledy pred šiestimi rokmi.

9. Medzinárodný menový fond (MMF) varuje Britániu pred bublinou na tamojšom realitnom trhu. Ako MMF uvádza, veľmi rýchlo rastúce ceny domov a nízka produktivita sú najväčšou hrozbou pre tamojšie hospodárske oživenie.

10. Mexická centrálna banka prekvapila ekonómov, keď pristúpila k nečakanému zníženiu kľúčovej úrokovej sadzby. Banka znížila hlavnú refinančnú sadzbu o pol percenta na 3 %. Cieľom tohto kroku je podporiť domácu ekonomiku, ktorú trápi slabý rast.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre