10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Denník Wall Street Journal priniesol správu, že FBI a Americký burzový dohľad (SEC) vyšetrujú známeho investora C. Icahna, golfistu P. Mickelsona a gambléra W. Waltersa za obchodovanie s využitím dôverných informácií (tzv. insider trading). Icahn tieto obvinenia vehementne popiera.

2. Čínska priemyselná výroba rastie tretí mesiac za sebou. Tamojší index nákupných manažérov posilnil z aprílových 50,4 b. na 50,8 bodu, čo je najvyššia úroveň od decembra 2013.

Podľa analytikov sú ale hodnoty pod 51 bodov slabé, takže Peking môže prijať stimulačné opatrenia na podporu hospodárskeho rastu. Vďaka nim môže Čína tento rok rásť o 7,5 %.

3. Priemyselný sentiment v eurozóne oslabuje. Index nákupných manažérov Markit v máji poklesol z predošlej hodnoty 53,4 b. na 52,2 bodu. V Nemecku index PMI oslabil na 7-mesačné minimum, vo Francúzsku na 4-mesačné a v Taliansku na 2-mesačné minimum.

4. Trh s meďou je opäť v rukách býkov. Po dobrých dátach z Číny tento priemyselný kov zdražel o jedno percento na 3,169 USD. Čína je najväčším spotrebiteľom medi sveta a pozitívne dáta z priemyslu indikujú budúci rast dopytu.

5. Zhoršenie nálady v priemyselnom sektore pociťuje aj Veľká Británia. Index PMI Markit tu v máji poklesol z 57,3 b. na 57 bodov. Ekonómovia ale s týmto poklesom počítali. Napriek spomaleniu je index výrazne nad expanzívnou hranicou 50 bodov, čo je pozitívny signál.

6. Pozitívne dáta z Číny vyniesli ázijské akcie nahor. V pondelkovom obchodovaní japonský index Nikkei 225 posilnil o viac ako 2 percentá a index TOPIX zakončil 8. deň za sebou v zelenom. O 1,51 % vzrástol indický akciový benchmark Sensex.

7. Spomalenie inflácie pociťuje aj Nemecko. Spotrebiteľské ceny tu v máji rástli pomalšie než sa očakávalo. Medziročná miera inflácie v máji dosiahla 0,9 %, pričom v apríli rast cien dosahoval 1,3 %.

8. Digitálna mena Bitcoin pokračuje vo výstupe nahor. V pondelok voči doláru prekročila hladinu 680 dolárov, čím dosiahla najvyššiu úroveň od začiatku marca. Len za mesiac máj táto mena posilnila o 29 %.

9. Euro sa v pondelkovom obchodovaní nachádza pod tlakom. Investori vyčkávajú na štvrtkové zasadnutie ECB, na ktorom bude podľa všetkého prijatých viacero opatrení. Špekulácie nižších sadzieb v eurozóne dnes potvrdil pomalší rast cien v Nemecku a slabé priemyselné dáta. Menový pár EUR/USD stráca 0,18 %na 1,36085 dolára.

10. Slabšie ekonomické dáta USA dnes priniesli na Wall Street mierne straty. Americký index ISM oslabil z predošlých 54,9 b. na 53,2 bodu. Za očakávaniami trhu zaostali aj stavebné výdavky, ktoré v apríli medzimesačne vzrástli o 0,2 %. Analytici počítali s nárastom až o 0,6 %. Index Dow Jones stráca 0,11 % na 16 699 bodov.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre