10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Americká ekonomika sa prepadá prvýkrát za posledné tri roky. Ako dnes potvrdilo americké ministerstvo obchodu, v prvom kvartáli tohto roka sa hrubý domáci produkt USA znížil o jedno percento. Predošlý odhad hovoril o miernom raste 0,1 %.

S poklesom silnejším ako 0,5 % počítala len polovica analytikov.

2. Akcie módneho maloobchodníka Abercrombie & Fitch dnes získavajú 8 %. Z prvého fiškálneho roku si táto spoločnosť odnáša stratu na akciu vo výške 17 centov. Analytici počítali s vyššou stratou 19 centov/akciu.

3. Nedávne zvýšenie spotrebných daní sa negatívne podpísalo pod japonské maloobchodné tržby. Tie sa v apríli oproti marcu prepadli o 13,7 %. Aj keď ekonómovia počítali s prudším poklesom, nepredpokladali, že to bude až v takomto rozsahu.

4. Dopyt po talianskych dlhopisoch zostáva naďalej vysoký. Dnes si tretia najväčšia ekonomika eurozóny požičala 5,75 mld. eur, pričom úroky klesli na rekordné minimá. Výnosnosť 5-ročných dlhopisov poklesla na 1,62 %. 10-ročné dlhopisy sa úročili za 3,01 %.

5. Takže je to oficiálne! Apple kupuje spoločnosť Beats za 3 miliardy dolárov. Sumu 2,6 miliardy dolárov Apple vyplatí v hotovosti a 400 mil. dolárov v akciách. “Vždy som vo vnútri cítil, že Beats patrí k Apple”, uviedol spoluzakladateľ Beats Jimmy Iovine.

6. Agentúra Bloomberg informovala, že technologické spoločnosti Microsoft a Salesforce diskutujú o partnerstve v oblasti cloud computingu. Ľudia oboznámení s vecou uviedli, že CRM systém spoločnosti Salesforce by mal byť integrovaný v platforme Microsoft Azure.

7. Španielsky štatistický úrad dnes potvrdil predošlý odhad rastu španielskej ekonomiky v prvom kvartáli. Ekonomický výkon Španielska vzrástol o 0,4 %, pod čo sa pozitívne podpísal rast spotrebiteľských výdavkov a taktiež výdavky štátu.

8. Spoločnosti z Európskej únie to s podnikaním v Číne vidia pesimisticky. O pochmúrnych vyhliadkach európskych podnikov informovala tamojšia Európska obchodná komora. Za pesimizmus môže oslabenie čínskeho ekonomického rastu, ktorý sa podpísal pod nižšie tržby a ziskovosť podnikov.

9. Globálny akciový index MSCI All-Country World siaha na rekordné maximá! Akcie reagujú na možné kroky Európskej centrálnej banky. ECB nedávno naznačila, že v júni môže prikročiť k ďalšiemu uvoľňovaniu menovej politiky. Ako tvrdia analytici, v cene eura aj akcií je započítaná možnosť nižších sadzieb.

10. A keďže dnes je štvrtok, pozrime sa aj na počiatočné žiadosti o dávky v nezamestnanosti v USA. Ich objem v medzitýždňovom porovnaní poklesol o 27 tisíc na 300 tisíc žiadostí. Ide o lepší než očakávaný údaj, keďže analytici počítali s poklesom na 318 tisíc.

 

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre