Tu je zdôvodnené, prečo dom nie je dobrou investíciou

Mnoho ľudí si aj napriek realitnej kríze myslí, že dom je tou najlepšou dlhodobou investíciou. Zahraničné prieskumy to plne potvrdzujú – dom či byt je podľa mnohých lepšou investíciou ako zlato, dlhopisy či akcie.

Veci na pravú mieru ale dáva uznávaný ekonóm a nositeľ Nobelovej ceny Robert Shiller (na snímke). Ako tvrdí, ľudia nie sú dobre informovaní o historickom vývoji. A to je dôvod, prečo si myslia, že dom je top investíciou, tvrdí Shiller.

„Ak sa pozriete na históriu trhu s bývaním, zistíte, že sa ľuďom nepostaral o žiadne kapitálové zisky. Samozrejme, poskytuje nám miesto na život, spanie a zloženie svojich vecí. Ale to je všetko.“

Shiller svoje tvrdenie podkladá vývojom cien amerických nehnuteľností v rokoch 1890 – 1990. Ako tvrdí, počas týchto 100 rokov sa ceny nehnuteľností očistené o infláciu takmer nezmenili!

„Problémom Američanov je, že od svojich domov očakávajú viac ako len miesto k životu“, dodáva ekonóm, ktorý sa odvoláva na prieskum z roku 2010, čiže dva roky po prasknutí realitnej bubliny. Z prieskumu vyplýva, že v priebehu nasledujúcich desiatich rokov Američania naďalej očakávajú medziročný rast cien svojich realít o 6 %, čo historický vývoj úplne neguje.

Nehovoriac o úrokoch, ktoré musí vlastník platiť za hypotéku, či obrovský objem kapitálu, ktorý je viazaný v niečom, čo len ťažko udrží krok s infláciou.

Od roku 1970 vzrástol americký index spotrebiteľských cien šesťnásobne, čiže ak ste v roku 1970 kúpili dom za 30 tisíc, dnes by ste ho mali predať za 180 tisíc. Stále by ste ale nič nezarobili, nehovoriac o majetkových daniach či opravách.

Shiller na záver všetkého dodáva – vlastnite dom, avšak držte svoje očakávania na uzde.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre