Britská nezamestnanosť poklesla na 5-ročné minimum

Ako dnes informoval britský štatistický úrad, za posledné tri mesiace vrátane februára sa miera nezamestnanosti vo Veľkej Británii znížila zo 7,2 % na 6,9 %, čo je najnižšia úroveň od februára 2009. Ide o pozitívne prekvapenie, keďže ekonómovia počítali s poklesom len na 7,1 %.

Pozitívny vývoj na trhu práce potvrdzujú aj absolútne čísla. Počet žiadostí o dávky v nezamestnanosti v marci oproti februáru poklesol o 30 400, pričom sa počítalo s poklesom o 30 tisíc.

Zlepšenie badať aj pri nezamestnanosti mladých ľudí (16-24 rokov). Za posledné tri mesiace do februára sa počet mladých nezamestnaných znížil o 38 tisíc na 881 tisíc ľudí, čo je 5-ročné minimum.

Miera nezamestnanosti tak poklesla pod hranicu 7 % – pri nej britská centrálna banka Bank of England poznamenala, že bude uvažovať o zvýšení úrokových sadzieb. Ekonómovia to ale okomentovali slovami, že na tento krok by bolo ešte príliš skoro.

Britská libra na aktuálne čísla z trhu práce reagovala výrazným zhodnotením. Menový pár GBP/USD posilnil na 1,6820 dolára.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre