10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Spoločnosť King Digital, ktorá stojí za známou mobilnou hrou Candy Crush dnes prekročila prah akciového trhu. Akcie ale debut nezačali najlepšie, pretože na newyorskej burze strácajú 9 % na 20,50 USD.

Akcie so symbolom “KING” počas dňa strácali takmer 13 %, keď sa obchodovali na úrovni 19,60 dolára. Na rozdiel od mnohých internetových firiem sa ale King Digital môže pochváliť slušným ziskom, keďže v minulom roku zarobila 568 mil. dolárov a dosiahla obrat 1,9 mld. dolárov.

2. Spotrebiteľská dôvera v Taliansku sa v marci nečakane zlepšila. Príslušný indikátor spotrebiteľského sentimentu posilnil o 4 body na 101,7 b, čo je najvyššia úroveň od júna 2011.

3. Facebook opäť nakupuje. Po prevzatí WhatsApp uskutočnil ďalšiu miliardovú akvizíciu, keď za 2,3 mld. USD prevzal špecialistu na dátové okuliare Oculus. Čiastku 400 miliónov dolárov vyplatí v hotovosti, 1,6 mld. dolárov prostredníctvom akcií a zvyšných 300 miliónov po splnení určitých cieľov.

4. V USA dnes investori vyčkávali na ohlásenie dôležitého ekonomického údaju, ktorým sú objednávky tovarov dlhodobej spotreby. Čísla nakoniec potešili, keďže počet objednávok vo februári rástol o 2,2 %. Trh pritom počítal s rastom len o 0,8 %

5. Počet nezamestnaných vo Francúzsku sa opäť dostal na rekordné úrovne. Vo februári počet ľudí bez práce vzrástol o 31 500 na 3,347 milióna. Ekonómovia počítali so zvýšením len o 2400 nezamestnaných.

6. Z prieskumu inštitútu GfK, ktorý meria spotrebiteľskú dôveru v Nemecku vyplýva, že spotrebitelia sú ohľadom vývoja nemeckej ekonomiky oveľa optimistickejší. Príslušný index informuje, že ich nákupná nálada zostáva na vysokej úrovni.

7. Pozitívne správy z eurozóny a USA či žiadne ďalšie sankcie voči Moskve. Aj tieto faktory dnes dodali akciám impulz k rastu. Index EuroStoxx posilnil o viac ako jedno percento, keď sa začal naťahovať za januárovými maximami.

8. Vyhliadky pre americkú ekonomiku sú v celku dobré, uviedol dnes prezident regionálnej centrálnej banky v St. Louis, James Bullard. Bullard očakáva, že americká miera nezamestnanosti do konca roka poklesne pod 6%.

9. Euro voči doláru dnes ťahá za kratší koniec. Menový pár EUR/USD podliezol úroveň 1,38 USD a aktuálne tratí 0,30 %. Investori poukazujú na americké ekonomické údaje, ktoré signalizujú lepšie než očakávané hospodárske oživenie. Dolár ťaží z očakávaní, že Federálny rezervný systém by mohol prikročiť k prekvapivému zvyšovaniu sadzieb.

10. Ako dnes informovala Svetová banka, ruská ekonomika z dôvodu Krymskej krízy prichádza o kapitál. Prognóza Svetovej banky uvádza, že Rusi by tento rok mali počítať s odlivom kapitálu v objeme 150 miliárd dolárov.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre