Euro aj akcie pod tlakom. Tu je všetko, čo potrebujete vedieť

Výpoveď šéfky americkej centrálnej banky, Janet Yellenovej o možnom zvýšení úrokových sadzieb, dnes dostalo finančné trhy pod tlak.

Akciový index Euro Stoxx 50 skĺzol o jedno percento, podobné percentuálne straty zaznamenáva aj britský či nemecký akciový index.V stratách zakončili aj ázijské akcie.

Podľa Yellenovej by k zvyšovaniu sadzieb mohlo dôjsť 6 mesiacov po skončení QE (očakáva sa, že stimuly skončia v decembri 2014), čo pripadá na jar roku 2015. S týmto vyjadrením investori vôbec nepočítali.

Doteraz sa predpokladalo, že sadzby pôjdu nahor až na jeseň 2015. Ekonómovia ale tvrdia, že ďalšie rozhodnutia Fedu budú záležať od vývoja na trhu práce a taktiež inflácie.

Okrem akcií sa pod tlak dostal aj menový pár EUR/USD, ktorý stráca takmer pol percenta. Dôvodom je posilnený dolár, ktorý ťaží zo špekulácií na vyššie sadzby.

Pripomeňme, že politika Fedu je naviazaná na americký trh práce, ktorý pokračuje v oživení. Vo februári sa miera nezamestnanosti v USA  nachádzala na úrovni 6,7 %, pričom FED predpokladá, že v tomto roku môže klesnúť na 6,1 %. Centrálna banka už dlhšie avizuje, že uvoľnenú menovú politiku udrží do vtedy, kým nezamestnanosť nedosiahne minimálne 6,5 %.

Nezabúdajme, že dnes o 14:30 americké ministerstvo práce zverejní vývoj žiadostí o dávku v nezamestnanosti.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre