10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Spoločnosť Guess Inc, ktorá stojí za známou módnou značkou informovala, že v roku 2015 dosiahne zisk na akciu vo výške 1,60 USD, čo je výrazne za odhadmi analytikov, ktorí počítali so ziskom 2,03 USD/akciu.

Akcie módnej spoločnosti dnes oslabujú o 5,40 %.

2. V Grécku sa dnes opäť protestovalo. Tamojší štátni zamestnanci vyjadrili nesúhlas s prepustením 11 000 pracovníkov do konca roku 2014. V centre Atén sa zhromaždilo zhruba 2000 demonštrantov.

3. Čínsky jüan sa po rozšírení fluktuačného pásma naďalej prepadá. Kurz amerického dolára voči čínskej mene dosiahol 6,2286 CNY. Mnoho hráčov na trhu varuje, že hranica 6,20 CNY za dolár je kritickou a spôsobí obrovské straty na štruktúrovaných investičných nástrojoch s pákovým efektom. Tie boli predávané najmä čínskym exportérom pre zaistenie sa voči kurzovým stratám.

4. Obchodná aktivita v americkom regióne Philadelphia v marci milo prekvapila. Príslušný index (Philly-Fed-Index) posilnil  z mínus 6,3 na +9 bodov. Ekonómovia počítali s nárastom len na 3,2 bodu.

5. Ako dnes informovalo americké ministerstvo práce, počet žiadostí o dávku v nezamestnanosti vzrástol o  5 tisíc na 320 tisíc žiadostí. Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters očakávali, že počet žiadostí posilní na 325 tisíc.

6. Predaje existujúcich domov v USA sa vo februári prepadli o 0,4 % na 4,6 milióna, čo je najnižšia úroveň od júla 2012.

7. Americká centrálna banka, ktorej úlohu plní Federálny rezervný systém (FED) naznačila, že sadzby môžu ísť nahor už na jar budúceho roka. Keďže sa so zvyšovaním sadzieb počítalo neskôr, finančné trhy to nemilo prekvapilo. Euro ako aj ázijské a európske akcie dnes v reakcii na to strácali.

8. Howard Schultz, generálny riaditeľ siete kaviarní Starbucks uviedol, že chce zdvojnásobiť trhovú kapitalizáciu svojej spoločnosti na 100 mld. dolárov. Spoločnosť chce okrem toho posilniť mobilné platby a rozšíriť svoj podiel na trhu s čajom.

9. Čína by mala udržať ekonomický rast v rozumnom rozmedzí a účinne predchádzať ako aj eliminovať riziká. Na zasadnutí štátnej rady to vyhlásil čínsky premiér Li Keqiang. V Číne sa nafúkla obrovská úverová bublina, ktorá môže vyústiť do ďalšej úverovej krízy.

10. Bývalý šéf Medzinárodného menového fondu, Strauss-Kahn sa chystá vybudovať makro-hedžový fond s kapitálom dve miliardy dolárov. Fond s názvom DSK Global Investment bude spravovať spolu s jeho dcérou ekonómkou.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre