10 vecí, ktoré by ste si dnes nemali nechať ujsť

1. Ako vyplýva z najnovšej správy výskumnej spoločnosti Spectrom Group, počet amerických domácností s čistým imaním 1 milión dolárov sa minulý rok zvýšil na 9,63 milióna. V porovnaní s rokom 2012 je to nárast o 600 tisíc domácností.

2. Ázijské akcie sa v piatkovom obchodovaní ponárali v červených číslach. Môže za to napätie na Ukrajine a taktiež hospodárske problémy v Číne. Japonským akciám nevonia ani silnejúci kurz jenu, ktorý znevýhodňuje proexportne orientované firmy, ako je napr. Toyota, Honda či Sony.

3. Spotrebiteľská dôvera USA sa v marci nečakane zhoršila. Ako dnes oznámila Univerzita v Michigane, príslušný index spotrebiteľskej dôvery v marci oslabil na 79,9 bodu z predošlej úrovne 81,6 bodov. Analytici počítali s posilnením indexu na 82 bodov.

4. Po krátkom poklese dnes euro pokračovalo v ďalšom zbieraní ziskov. Menový pár EUR/USD posilnil o 0,26 % na 1,3904 USD. Euro voči doláru posilnilo po správe Univerzity Michigan, ktorá informovala o zhoršení spotrebiteľskej dôvery v USA.

5. Priemyselná výroba Japonska sa v januári rozšírila o 3,8 %, čo je oproti decembrovému nárastu 0,9 % značné zrýchlenie.

6. “Investori by sa mali Bitcoinu vyhýbať. Je to len ilúzia”, uviedol dnes v rozhovore pre televíziu CNBC investor Warren Buffett. Aj keď pripustil, že ide o efektívny spôsob ako zameniť doláre,  podľa neho táto digitálna mena nemá žiadnu vnútornú hodnotu.

7. Ako vyplýva zo zápisnice Bank of Japan, japonské ceny by sa mali vyvíjať v súlade s prognózami centrálnych bankárov. Bank of Japan tiež predpokladá, že plánované aprílové zvýšenie spotrebnej dane ekonomike neuškodí (signál, že stimulačný program môže byť miernejší).

8. Nádej, že rozhovor medzi americkým a ruským ministrom zahraničia vnesie do Krymskej krízy pokrok, dnes pomohla európskym akciám pozviechať sa zo strát a pripísať si mierne zisky. Na trhoch je cítiť zvýšenú volatitilu. Hlavný nemecký index DAX 30 sa dokázal vymaniť z pod ranného tlaku a pripísať si zhodnotenie o pol percenta.

9. Banka Barclays, ktorá v minulom roku zredukovala personál o 7650 zamestnancov, oznámila ďalšie škrty. Cieľom prepúšťania a odbúrania niekoľkých obchodných oblastí má byť zlepšenie ziskovosti.

10. Európske predaje automobilky Ford sa vo februári navýšili o 11,6 %. Pod rastúce predaje sa podpísal najmä silný dopyt po SUV. V roku 2013 sa predaje Fordu na európskom trhu prepadli o 2,1 %.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre