10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Najväčší fast-foodový reťazec sveta McDonald’s dnes informoval, že jeho celosvetové predaje si z mesiaca február odnášajú pokles o 0,3 %. Analytici počítali s poklesom len o 0,1 %.

Ešte výraznejší prepad zaznamenali tržby na domácom americkom trhu, kde predaje v reštauráciách poklesli o 1,4 %.

2. Čínsky export sa vo februári medziročne prepadol o 18,1 %, pričom dovoz vzrástol o 10 %. Výsledkom je prvý deficit obchodnej bilancie od marca minulého roka. Pod slabosť vývozu sa podpísali hlavne oslavy čínskeho Nového roka, s ktorými sa spája odstavenie výroby a čerpanie dovoleniek.

3. Pozitívne piatkové dáta z amerického trhu práce a znepokojujúce ekonomické údaje z Číny. To boli hlavné dôvody, prečo sa zlato na začiatku dnešného obchodovania dostalo pod tlak. Napriek tomu je cena tohto drahého kovu posilnená rizikami, ktoré plynú z nevyriešenej situácie medzi Ruskom a Ukrajinou. Aktuálne sa zlato obchoduje na nezmenenej úrovni 1340 USD/trojskú uncu.

4. Dôvera investorov v eurozóne dosiahla 35-mesačné maximum. Index Sentix totiž v marci posilnil z februárovej úrovne 13,3 b. na 13,9 bodov. Ekonómovia pritom počítali s ešte lepším výsledkom, keď očakávali posilnenie na 14 bodov.

5. Nepriaznivé dáta z Číny tlačia cenu medi čoraz viac nadol. V reakcii na nové nepriaznivé dáta sa cena tohto kovu prepadla o 4 %.

6. Guvernér francúzskej centrálnej banky a člen Rady guvernérov ECB, Christian Noyer, vyjadril svoju nespokojnosť so silným kurzom eura. Ako uviedol v Paríži, pokiaľ bude euro ďalej posilňovať, vyvolá to tlak na ekonomiku menovej únie. Tento stav samozrejme nie je žiadúci, uviedol guvernér. Pripomeňme, že minulý týždeň kurz EUR/USD siahol na najvyššiu úroveň za viac ako dva a pol roka.

7. Rast japonskej ekonomiky v 4. kvartáli minulého roka bol revidovaný nadol. Kým v prvom odhade štatistici hovorili o jednopercentnom raste japonského hospodárstva, skutočnosťou bol rast na úrovni 0,7 %.

8. Nemecký inštitút pre hospodársky výskum (DIW) vyzval Európsku centrálnu banku (ECB), aby pokračovala s miliardovým programom nákupu dlhopisov. Ako uviedol šéf inštitútu Marcel Fratzscher, mesačný stimul v objeme 60 miliárd eur by zvýšil objem úverov v krízových krajinách, podporil by hospodársky rast a taktiež znížil riziko deflácie.

Finančník Carl Icahn

9. Technologická spoločnosť eBay žiada svojich akcionárov, aby zamietli nominácie aktivistu Carla Icahna do rady spoločnosti. Známy investor minulý mesiac nominoval dvoch svojich zamestnancov do predstavenstva eBay. Dôvodom je Icahnove podozrenie, že členovia rady uprednostňujú vlastné záujmy pred záujmami spoločnosti.

10. Najväčší distribútori na banánovom trhu, americká spoločnosť Chiquita a jej írsky konkurent Fyffes plánujú fúziu. Ich zlúčením vznikne nový obor, a to nielen na trhu s banánmi, ale aj na trhu s ananásom či v segmente balených šalátov. Ak fúziu schvália príslušné orgány, mala by byť dokončená už v priebehu tohto roka.

Komentáre