10 vecí, ktoré by ste si dnes nemali nechať ujsť!

1. V posledných dňoch sú investori prekvapení oslabovaním čínskej meny. Čínsky juan, ktorý je pevne kontrolovaný (povolené je obchodovanie len v úzkom rozmedzí) v posledných dňoch voči doláru oslabil o 1 %. Okrem iného mene neprospievajú ani známky ekonomického oslabenia Číny.

2. Ako dnes informoval britský štatistický úrad, v poslednom štvrťroku minulého roka britská ekonomika rástla o 0,7 %. Hospodársky rast bol podporený najmä podnikateľskými investíciami, ktoré v medzi kvartálnom porovnaní posilnili o 2,4 %.

3. Hospodárstvo Hongkongu by malo rásť najrýchlejším tempom za posledné 3 roky. Aj napriek tomu, že americké menové stimuly oslabili prílev kapitálu, tamojšia vláda očakáva, že ekonomika by mohla tento rok rásť o 3 až 4 %. V roku 2013 ekonomika Hongkongu rástla tempom 2,9 %.

4. Európsky producent osobných a obranných lietadiel Airbus Group sa teší z robustného zárobku. Ako spoločnosť informovala, minulý rok jej zisk vzrástol o 22 % na 1,5 miliardy eur. Dobré výsledky zaznamenali najmä osobné lietadlá.

5. Aj napriek tomu, že britský bankový gigant Royal Bank of Scotland očakáva vysoké straty a neustále prepúšťa zamestnancov, na bonusoch veru nešetrí. Banka, ktorá bola zachraňovaná z peňazí daňových poplatníkov, má na zamestnanecké bonusy vyčleniť viac ako pol miliardy libier. Najväčší akcionár, ktorým je britské ministerstvo financií, už toto rozhodnutie odsúhlasilo.

6. Druhá najväčšia švajčiarska banka Credit Suisse je v USA vyšetrovaná za údajne napomáhanie pri daňových únikoch. Banka uvádza, že bohatým Američanom s daňovými únikmi pomáhala len malá skupina investičných poradcov.

7. Nemecká chemická spoločnosť Lanxess priam šokovala svojich akcionárov, keď im oznámila, že sa musia uspokojiť s dividendou na úrovni 0,50 EUR/akciu, čo je medziročný pokles o polovicu. Dôvodom je stratový rok 2013.

8. Ako dnes vo Washingtone informovalo americké ministerstvo obchodu, predaje nových domov v USA v januári vzrástli o 9,6 % na 468 tisíc domov, čo je až 5-ročné maximum. Ide o lepší než očakávaný výsledok, keďže ekonómovia počítali s poklesom na 400 tisíc.

9. Cena zlata ako aj striebra dnes výrazne oslabuje. Kým zlato zlacňuje o viac ako jedno percento, striebro stráca už viac ako 3 percentá. Dôvodom je oslabenie čínskeho dopytu ako aj americké predaje domov, ktoré dosiahli 5-ročné maximum. To zvyšuje šance, že americká centrálna banka bude pokračovať v zmierňovaní stimulov, ktoré cenu drahých kovov tlačili nahor.

10. Akcie spoločnosti Abercrombie & Fitch dnes rastú o takmer 9 %. Dôvodom je lepší než očakávaný zisk za uplynulý kvartál, ako aj ohlásenie spätného odkupu akcií v hodnote 150 miliónov dolárov.

 

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre