Akciové trhy v strate, sklamanie prišlo spoza Atlantiku

Akciové trhy začali nový mesiac s výraznejšími prepadmi. Dôvodom sú predovšetkým dáta, ktoré prišli z USA.

Zverejnené údaje indexu nákupných manažérov (PMI) boli totiž výrazne horšie ako sa očakávalo. Aj keď ekonómovia očakávali, že index z decembrových sezónne očistených 56,5 bodu síce klesne, ale len mierne na 56 bodov, skutočnosť je taká, že sa zastavil až na hodnote 51,3 bodov.

Hospodárstvo USA sa nezotavuje tak rýchlo ako sa očakávalo. Investori si dali pauzu a prehodnocujú, v akej fáze sa trhy nachádzajú. „Prudký pokles dát PMI, ktorý je ukazovateľom sentimentu ukazuje, že výrobné odvetvie Spojených štátov a ekonomické riziká rozvíjajúcich trhov sú vážne,“ uvádza Robert Halver z Baader Bank.

Negatívna správa prišla aj z Číny. PMI výrobného sektora kleslo „len“ na 6 mesačné minimum, no výrazne horšie dopadol sektor služieb, ktorý zaznamenal najnižšiu hodnotu za posledné dva roky.

Na tieto negatívne správy najznámejší americký akciový index Dow Jones zareagoval najväčším percentuálnym prepadom od júna minulého roka, keď klesol o 2,08 % na 15 372,80 bodov. Ide tak o pokračovanie v prepade z minulého mesiaca, kedy si index odpísal viac ako 5 %.

Širší index S&P 500 počas pondelkového obchodovania klesol o 2,28 % na 1 741,89 bodov. Technologický Nasdaq Composite klesol dokonca až o 2,61 % a prepadol sa po hranicu 4 000 bodov na 3 996,96 bodov.

Na nepriaznivé dáta z najväčšej svetovej ekonomiky reagovali aj indexy v Európe. Nemecký akciový index DAX klesol o 1,29 % na 9 186,52 bodov, britský FTSE 100 poklesol o 0,69 % na 6 465,66 bodov a prepadol sa aj francúzsky CAC 40, a to o 1,39 % na 4 107,75.

xtb
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre