Pozrite sa, ako skromne žije týchto 7 miliardárov

1. Warren Buffett

Zrejme netreba pripomínať, že život legendárneho investora Warrena Buffetta je vzhľadom k jeho bohatstvu viac než skromný. Aj napriek tomu, že rok čo rok sa radí k najbohatším ľudom sveta, naďalej žije vo svojom skromnom dome v Omahe, ktorý pred 50 rokmi kúpil za 31 500 USD.

Nemá ani vlastnú jachtu, pretože ako sám hovorí, väčšina luxusných hračiek iba spôsobuje bolesť v krku. V súčasnosti Warren Buffett drží majetok v odhadovanej hodnote 58,8 miliardy USD.

2. Chuck Feeney

„Rozhodol som sa tvrdo pracovať, nie byť bohatým“. Tak znie osobné motto ďalšieho skromného miliardára, ktorým je spoluzakladateľ spoločnosti Duty Free Shoppers Group, Chuck Feeney. Ako píše autor jeho biografie, Conor O’Clery, Fenney nemá ego. Z vínneho lístka si vždy vyberie druhé najlacnejšie víno, uvádza O’Clery. Ako dodáva, keď spolu cestovali, bol vždy oblečený ako americký turista.

3. David Cheriton

Vysokoškolský profesor David Cheriton, ktorý stál pri zrode internetového obra Google tvrdí, že luxusné veci ho skôr urážajú. „Tí ľudia, ktorí si postavia domy s 13 kúpeľňami, niečo s nimi nie je v poriadku“, hovorí miliardár. Ako tvrdí, jeho jedinou rozmaznanosťou je windsurfingová dovolenka na Havaji. Cheriton drží majetok v odhadovanej hodnote 1,7 miliardy dolárov.

4. Ingvar Kamprad

Ako v roku 2006 napísala agentúra Reuters, miliardár Kamprad aj napriek obrovskému bohatstvu šoféruje svoje 15-ročné Volvo a nikdy neletel prvou triedou. 

“Mohol by som pravidelne cestovať prvou triedou, ale mať prebytok peňazí nie je dôvod, aby som ich premárnil. Prečo by som si mal vybrať prvú triedu? Aby mi letuška ponúkla pohárik šampanského? Ak by mi to pomohlo rýchlejšie sa dostaviť na miesto príletu, tak potom možno”, uviedol raz švédsky miliardár.

Navyše, znakom Kampradovej skromnosti je aj jeho vlastný dom, ktorého zariadenie tvorí lacný nábytok z Ikea.

5. Amancio Ortega

Aj napriek tomu, že Amancio Ortega sa vypracoval na najbohatšieho Európana, stále žije v skromnom bytovom dome v meste La Coruna, nosí skromné modré sako s bielou košeľou a postačí mu jedno jediné auto: Audi A8. Navyše, každý deň chodí do rovnakej kaviarne, kde obeduje so svojimi zamestnancami.

Ortega, ktorý sa narodil v chudobnej rodine robotníka a slúžky, sa netají svojou túžbou neustále pracovať. Dovolenku si dopraje málokedy, stále si svoj biznis vedie sám! Španiel drží majetok v odhadovanej hodnote 57 miliárd dolárov.

6. Carlos Slim Helu

Ani mexický miliardár Carlos Slim Helu sa neradí k umachrovaným zbohatlíkom, ktorí utrácajú milióny za luxusné superautomobily či honosné jachty.  Vo svojom nenápadnom dome s povestne malou spálňou žije už 40 rokov a na otázku, prečo si neobstará nejakú väčšiu vilku má rýchlu odpoveď – čo budem robiť s 10-krát väčším domom?! Helu taktiež nikam necestuje a mimo Mexika nemá žiadny dom!

7. Azim Prejmi

Aj napriek tomu, že Azim Prejmi drží majetok v hodnote takmer 14 miliárd dolárov, jeho zamestnanci tvrdia, že vo firme počíta rolky toaletného papiera a taktiež si potrpí na tom, aby každý po odchode z kancelárie vypol svetlo. Ako v roku 2003 napísal Businessweek, Prejmi po návrate z pracovnej cesty šoféroval Forda z roku 1996.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre