4 spoločné znaky rozprávkovo bohatých ľudí!

Mnoho ľudí je nadchnutých bohatstvom, no mylne sa domnievajú, že ho môže dosiahnuť len skupinka šťastlivcov. “Áno, je úspešný a bohatý, lebo mal šťastie”, presne takto sa vyjadruje každý neúspešný človek.

Ak by sa pritom na najbohatších ľudí v histórii pozreli detailnejšie, zistia, že sa vyznačujú množstvom spoločných znakov, ktoré z nich spravili rozprávkovo bohatých ľudí. Tu je niekoľko z nich!

1. Konajú

Mnoho ľudí bohatstvo neokúsi hlavne preto, že o svojich nápadoch a plánoch iba rozprávajú. „Problémom nie je nevedomosť, ale nečinnosť“, povedal raz majster osobnostného rozvoja Dale Carnegie.

Presne tak – je to akcia a schopnosť okamžite konať, ktorá je jednou zo spoločných čŕt super bohatých ľudí. Neboja sa meniť veci a opúšťať status quo. “Tvoj život sa zmení, keď sa zmeníš ty”, hovoril Rockefeller. Naopak, mnoho ľudí má dokonalý plán (aspoň si to tak myslia) a veľkolepé sny, no chýbajú im konkrétne kroky na ich uskutočnenie.

2. Sú disciplinovaní

V 50. rokoch bol ropný magnát Hunt jedným z najbohatších ľudí sveta. Aj napriek obrovskému bohatstvu zostal disciplinovaný a po celý život si svoj obed nosil v hnedom papierovom sáčku. Alebo taký Warren Buffett – aj napriek miliardám „vo vreckách“ býva naďalej v dome, ktorý v roku 1958 kúpil za 31 500 dolárov. Bohatí ľudia sa vyznačujú obrovskou sebadisciplínou, či už z pohľadu prístupu k výdavkom, alebo z pohľadu dosahovania výsledkov.

3. Hladní po vedomostiach/skúsenostiach

Hovorí sa, že chudobní ľudia majú veľký televízor, no bohatí majú veľkú knižnicu. Aj keď nie všetci najbohatší ľudia sveta sú obvešaní vysokoškolskými diplomami, v živote sa toho naučia viac, než akýkoľvek študent s A-čkami.

Vo svojom živote uskutočňujú mnoho investičných a podnikateľských rozhodnutí, ktoré v nich vyvolávajú hlad po informáciach a taktiež ich nabaľujú neoceniteľnými skúsenosťami. Množstvo miliardárov sa jednoducho neprestáva učiť, a je jedno, či majú 30, 50 alebo 70 rokov!

4. Vytrvalosť

Cesta k bohatstvu je len málokedy hladká. Nespájajú sa s ňou len radostné vzostupy ale hlavne trpké pády – povinnou výbavou je preto obrovská dávka trpezlivosti a odhodlania, ktorou sa tí najbohatší z najbohatších nepochybne vyznačujú.

Či už to bolo zlyhanie na finančných trhoch alebo bankrot v podnikaní, bohatí si prešli nezávideniahodnými časmi. Každopádne sa nevzdali, pretože boli vybavenými ambíciami a túžbou niečo dosiahnuť. A nakoniec uspeli!

xtb
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre