Akciové trhy začínajú zliezať z kopca. Tu je všetko, čo potrebujete vedieť!

Po tom, čo si európske akcie vo včerajšom obchodovaní pripísali mierne zisky a zaznamenali rekordné úrovne, sa v utorok ponorili do jasných červených čísel.

Účastníci trhu zdôrazňujú, že na očiach treba mať Federálny rezervný systém (Fed), ktorý by už na svojom decembrovom zasadnutí mohol zredukovať multimiliardové nalievanie peňazí.

V reakcii na to dnes európsky akciový index EuroStoxx50 stratil 0,59 %, francúzsky akciový index CAC 40 oslabil o 0,61 %. V červenom sú ponorené aj akciové indexy z druhej strany Atlantiku Dow Jones a S&P 500, ktoré vo večerných hodinách klesajú o 0,40 %.

Tento rok si index S&P 500 pripísal už 23 % a je na dobrej ceste, aby zaznamenal najziskovejší rok za posledných 10 rokov. Ako tvrdia niektorí analytici, trhom rozhodne pomohla aj výdatná výsledková sezóna.

Niektorí však varujú, že akcie sú nezmyselne vysoko a hroziť môže strmý pád nadol. Dôvodov je viacero: Rekordné maximá doprevádza vyšší podiel dlhu, čo znamená, že investori obchodujú za požičané peniaze. Pozorovatelia trhu okrem toho upozorňujú, že rast korporátnych ziskov podporili rekordné marže, ktoré sa zdajú byť neudržateľné.

V neposlednom rade nemožno zabúdať na klesajúci objem obchodov na burzách, čo znamená, že nových kupujúcich môže byť nedostatok.

Z jednotlivých akcií v utorok vyčnievali akcie nemeckej spoločnosti Infineon, ktoré stratili 5,6 %. Producent čipov Infineon očakáva, že vstup do nového roka bude pomalý, takže výsledky za prvý štvrťrok môžu byť horšie než sa predpokladalo. V USA sa dnes nedarí akciám News Corp., keďže táto mediálna spoločnosť hlási takmer trojpercentný pokles tržieb za prvý fiškálny kvartál.

Krajší deň mali dnes akcie nemeckej spoločnosti Henkel, ktoré vzrástli o viac ako 0,6 %. Akcie povzbudili výsledky spoločnosti, ktorá v treťom kvartáli navýšila zisk a taktiež vylepšila celoročnú prognózu.

O viac ako 5 % posilnili akcie švajčiarskej poisťovne Swiss Life. Okrem toho, že poisťovňa víta nového generálneho riaditeľa, jej príjmy z poistného v 3. kvartáli vzrástli o 8 %.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre