Prečo sa Dow Jones volá Dow Jones a ako vlastne funguje?

Dow Jones Industrial Average je druhý najstarší americký akciový index a zároveň často označovaný ako vôbec najznámejší svetový akciový index. Jeho vznik sa datuje do roku 1896.

Okrem jeho celého názvu sa často používajú aj skrátené označenia ako Dow Jones, Dow či Dow 30 (30 – podľa počtu spoločností ktoré index zahŕňa). Zakladateľmi indexu sú zakladateľ a editor denníku Wall Streat Journal a spoluzakladateľ spoločnosti Dow Jones & Company Charles Henry Dow a jeho obchodný partner Edward David Jones.

Index Dow Jones je označovaný ako cenovo vážený index, čo značí, že jeho hodnota je odvodená len od cien akcií spoločností, ktoré sú v indexe zahrnuté. Pri svojom vzniku index zahŕňal akcie 12 spoločností vedúcich odvetví amerického priemyslu, okrem spoločností zo segmentu dopravy.

Doprava a v tom čase teda predovšetkým železnice mali totiž už svoj vlastný index Dow Jones Average, ktorý je zároveň najstarším americkým indexom.V súčasnosti vystupuje tento index už pod označením Dow Jones Transportation Average a zahŕňa 20 dopravných spoločností.

Charles Henry Dow

Vráťme sa však späť k indexu Dow Jones Industrial Average, ktorý ako sme už spomínali, obsahoval pri vzniku 12 spoločností. V roku 1916 bol rozšírený na 20 spoločností a nakoniec v roku 1928 na počet 30 firiem. Dané množstvo spoločností je aktuálne bezo zmeny až do súčasnosti.

„Zaujímavý“ je pri indexe Dow Jones okrem iného hlavne spôsob výberu spoločností, ktoré doň budú patriť. Väčšina indexov má totiž stanovené jasné a striktné pravidlá, ktoré určujú, ktoré spoločnosti do indexu zahrnuté budú, ktoré nie, a ktoré budú pri jeho prehodnocovaní odstránené.

Takéto „transparentné“ pravidlá pri indexe Dow Jones nenájdeme. Neexistuje ani vopred stanovená pravidelná revízia. K úprave zloženia indexu tak dochádza predovšetkým v prípade akvizícii, bankrotov, zmene oblasti podnikania individuálnej spoločnosti či (do značnej miery subjektívnou) potrebou lepšieho zastúpenia toho ktorého odvetvia v indexe na úkor iného odvetvia. O skladbe spoločností v indexe tak rozhoduje „Výbor pre zloženie indexu“.

Akcia musí reprezentovať americké hospodárstvo

Hlavnou podmienkou na zaradenie akcií spoločností do indexu je tak fakt, že príslušná akcia musí podstatným spôsobom reprezentovať americké hospodárstvo. Výber spoločností by však mal odrážať aj čo najlepšie zastúpenie jednotlivých odvetví v indexe a vybrané spoločnosti by tak mali patriť medzi lídrov vo svojom segmente podnikania.

Samotný index Dow Jones Industrial Average patrí pod skupinu „S&P Dow Jones Indices“, ktorú založili spoločnosti McGraw Hill Financial , CME Group a News Corporation. Okrem indexu Dow Jones patrí pod túto skupinu tiež ďalší veľmi známy americký akciový index S&P 500.

Celkovo má však pod danú skupinu podľa jej informácií patriť platforma až neuveriteľných 830 000 indexov, ktoré poskytujú investorom nástroje na sledovanie a hodnotenie svetových trhov.

Ako sme v úvode spomínali, index Dow Jones je cenovo vážený index. Pri jeho vzniku sa na výpočet aktuálnej hodnoty používal jednoduchý aritmetický priemer, čo znamená, že výslednú hodnotu indexu sme dostali ako súčet cien akcií zahrnutých v indexe vydelený počtom spoločností (v čase vzniku indexu teda číslom 12).

Pozri tiež: Čo ste nevedeli o akciovom indexe Deutscher Aktien IndeX

Postupom času sa však takýto výpočet ukázal ako nie práve najvhodnejší, nakoľko vývoj hodnoty indexu ovplyvňovali aj rôzne štrukturálne zmeny spoločností či štiepenie akcií, pri ktorom by zmena hodnoty indexu nezodpovedala reálnym ekonomickým faktorom.

Môžeme si to znázorniť na zjednodušenom príklade kedy by bol index teoreticky zložený z akcií dvoch spoločností A a B. Jedna by mala hodnotu 10 a druhá 40 dolárov. Čiže hodnota indexu by bola súčtom cien akcií oboch firiem 10+40=50 a následne vydeleným počtom akcií 50/2=25, čiže hodnota indexu je 25.

Následne by sa spoločnosť B rozhodla pristúpiť k štiepeniu akcií, kedy by za každú akciu v dovtedajšej hodnote 40 dolárov dala akcionárom dve akcie v hodnote 20 dolárov, čím by sa hodnota pre akcionára nemenila. Malo by to však vplyv na vývoj hodnoty indexu.

Prichádza Dow Divisor

Pri rovnakom postupe výpočtu dosadíme pri hodnote akcie spoločnosti B namiesto 40 len 20 dolárov. A teda 10+20=30 a následne 30/2=15. Práve preto, aby sa zabránilo takýmto neodôvodneným výkyvom indexu a zabezpečila sa historická porovnateľnosť vo vývoji hodnoty, sa do výpočtu zaradil špeciálny deliteľ označovaný ako „Dow Divisor“.

K tejto zmene vo výpočte došlo v roku 1928. Od vtedy sa tak hodnota indexu dostane ako súčet cien akcií jednotlivých spoločností vydelený týmto deliteľom.

Hodnota deliteľa sa tak až do súčasnosti postupom času menila a vždy sa stanovuje tak, aby v prípadne výmeny spoločnosti v indexe, štiepení akcií, či iných podobných prípadoch, dané udalosti nemali samé o sebe vplyv na zmenu hodnoty indexu.

General Electric

Stálicou je General Electric

Posledná zmena hodnoty deliteľa bol uskutočnená k 6. marca 2013 a od tej doby je na úrovni 0,130216081. Počas celej histórie indexu Dow Jones Industrial Average je jedinou spoločnosťou, ktorá v ňom bola obsiahnutá nepretržite až do súčasnosti spoločnosť General Electric.

Hodnota prvýkrát publikovaného indexu v roku 1896 bola na úrovni 40,96. Najväčší ročný pokles zaznamenal index v čase Veľkej hospodárskej krízy v roku 1931, kedy došlo k prepadu až o 52,67 %. K výraznému poklesu došlo aj v nedávnom období a to v roku 2008, kedy ročný pokles predstavoval 33,84 % a išlo o tretí najvýraznejší ročný pokles v histórii indexu. Posledný výrazný míľnik dosiahol index v júli 2013, keď prekročil 15 000 bodov. Aktuálne k 31.10.2013 je index na úrovni 15 545, 75 bodov.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre