Tu sú dôvody, prečo si agentúra S&P podala Francúzsko!

Takmer dva roky po tom, ako Francúzsko stratilo najvyšší rating AAA, prichádza k ďalšej nepríjemnej rane pre túto krajinu.

Agentúra Standard and Poor’s (S&P) opäť rating Francúzska znížila a to z doterajšieho AA+ na AA. Ako uviedla agentúra, k zníženiu pristúpila najmä kvôli vysokej nezamestnanosti a potrebe významných reforiem, ktoré vládu ešte budú len čakať.

Čo sa vládneho dlhu týka, S&P očakáva, že v roku 2015 dosiahne verejný dlh 86 % hrubého domáceho produktu (HDP) a nezamestnanosť zostane nad 10 % až do roku 2016.

Francúzsky minister financií Pierre Moscovici na zníženie ratingu reagoval vyhlásením, že agentúra urobila zásadné a navyše nesprávne rozhodnutie. Ako povedal: „Počas posledných 18 mesiacov boli vládou realizované zásadné reformy zamerané na zlepšenie francúzskej ekonomickej situácie, obnovu verejných financií a konkurencieschopnosti.

Podstatne inak to však vidí ratingová agentúra. Reformy ktoré krajina podstúpila v oblasti zdaňovania a to tak produktov, služieb, ako aj práce, môžu totiž negatívne vplývať na hospodársky rast.

Podstatné bude, aby ich vplyv nebol negatívny do takej miery, že to ovplyvní aj dlhodobý vývoj rastu HDP v krajine. Agentúra S&P tiež vyjadrila obavy, aby pokračujúca vysoká nezamestnanosť neoslabila podporu významným fiškálnym a štrukturálnym opatreniam, ktoré sú v krajine aj naďalej nevyhnutné.

Nižší rating priamo síce vplyv na ekonomiku nemá, avšak nepriamo môže vyvolať vyššie náklady pri požičiavaní si. A to sa prejavilo aj okamžite po oznámení zníženia ratingu. Výnos z francúzskych 10-ročných vládnych dlhopisov vzrástol o viac ako 20 bázických bodov z 2,158 % na 2,389 %.

xtb
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre