Graf: Čínska ekonomika vysiela ďalší pozitívny signál

Čínska výrobná činnosť rástla v októbri najrýchlejším tempom za posledných 18 mesiacov. Ide o ďalší znak, že druhá najväčšia ekonomika sveta by opäť mohla zrýchliť svoj rast.

Ako vidieť na grafe nižšie, index nákupných manažérov (PMI), ktorý meria zdravie sektoru výroby, sa v októbri zvýšil na 51,4 bodov zo septembrových 51,1 bodu. Hodnoty nad 50 bodov vypovedajú o expanzii v sektore. Spracovateľský sektor je pre Čínu jej kľúčovou hnacou silou.

Pozitívne dáta o raste sektoru výroby prichádzajú len niekoľko týždňov po oznámení zrýchleného rastu ekonomiky za tretí kvartál tohto roka. Po tom, ako za druhý kvartál rástla ekonomika Číny o 7,5 %, sa rast v treťom kvartáli ešte zvýšil a to na 7,8 %. Darilo sa priemyselnej výrobe, maloobchodu aj investíciám.

Po rokoch spomaľovania rastu ekonomiky sa tak situácia stabilizovala. Krajina si stanovila cieľ ročne rásť o 7,5 %. Ako uvádzajú analytici prichádzajúce čísla ukazujú, že tento cieľ by jej malo podariť splniť. Tento rok by celkovo ekonomika mohla rásť o 7,7 %.

Graf: Čínsky index PMI
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre