Toto je hlavný rozdiel medzi Warrenom Buffettom a Georgom Sorosom

Obaja investori sa radia k miliardárom, ktorí svoj majetok nadobudli prostredníctvom rozumných investícií.

Napriek tomu k investovaniu pristupujú úplne odlišne – kým George Soros je špekulantom, ktorý robí krátkodobé obchody, Warren Buffet tvrdí: “Mali by sme investovať podobným spôsobom, ako sa žení katolík, a to na celý život.”

Buffett je typ investora s dlhodobým horizontom, ktorý zastáva stratégiu „kúp a podrž.“.

Naopak, Sorosov prístup najlepšie vystihuje pojem reflexivita. Tá hovorí, že emócie a rôzne domnienky investorov dokážu narušiť fundamenty a rovnovážnu trhovú cenu, pričom na týchto krátkodobých pohyboch sa dá dobre zarobiť.

Buffett zas preferuje akcie stabilných spoločností, ktoré sa v jeho portfóliu usadzujú takmer na stálo. Potvrdzujú to napr. akcie American Express, ktoré Buffett drží už 20 rokov. Veď tento „veštec z Omahy, ako Buffetta prezývajú, neustále opakuje, že trh sa dá poraziť kúpou akcií dobre známych spoločností, ktoré jeho holding drží po dobu niekoľkých rokov.

To by sa finančníkovi Sorosovi stať nemohlo, keďže tento vyznávač rizika rád vstupuje do mimoriadne objemých pozíci, na ktorých chce rýchlo zarobiť a opäť z nich vystúpiť.

Je veľmi dobre známe, že svojou menovou špekuláciou, konkrétne to bola krátka pozícia pri britskej libre, položil na kolená centrálnu banku Bank of England.

Tip z nášho kníhkupectva: Kniha Snehová guľa

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre