Apple vraj nakázal dodávateľom, aby vyrobili menej lacných iPhonov

Ako hlási Wall Street Journal s odvolaním sa na zdroje oboznámené so situáciou, spoločnosť Apple vraj orezáva objem objednávok na produkciu nízkonákladového modelu  iPhonu 5C, ktorý sa začal predávať minulý mesiac.

Taiwanská spoločnosť Pegatron, ktorá podľa analytikov zostavuje 2/3 iPhonu 5C, má vyrobiť o 20 % menej zariadení než bolo pôvodne hlásené. Ďalšia spoločnosť Hon Hai, ktorá sa taktiež podieľa na produkcii tohto zariadenia, má podľa tajných zdrojov orezať produkciu o tretinu.

Ako uvádzajú odborníci, táto skutočnosť signalizuje, že v blízkom období bude dopyt po tomto zariadení slabší. Na druhej strane, objednávky na produkciu zariadenia iPhone 5S sa zvýšili.

Model iPhone 5C sa zrodil po tom, čo investori tlačili na Apple, aby rozvíjajúcim sa trhom ponúkol telefón za zvýhodnenú cenu. Príchod modelu iPhone 5C však z pohľadu ceny mnohých sklamal. 

Ako vyplýva z prieskumu amerického magazínu Fortune, až 5 z 10 opýtaných analytikov očakávalo, že cena lacnej verzie iPhonu bude nižšia ako 400 dolárov, avšak napr. v Číne stojí viac ako 700 dolárov. Práve v nižšej cenovej kategórii dominujú telefóny s operačným systémom Android, ktoré sú pre Apple ostrou konkurenciou.

Zákazníci na rozvinutých trhoch však naďalej uprednostňujú model iPhone 5S, a to najmä pre malý cenový rozdiel v porovnaní s iPhonom 5C.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre