Pod tlakom je ropa, akcie či meď. Tu je všetko, čo potrebujete vedieť!

Termín 17. október, do ktorého je potrebné navýšiť dlhový strop sa blíži a riešenie amerického rozpočtového sporu je stále v nedohľadne.

Finančné trhy sú čím ďalej tým viac nervóznejšie, čo potvrdzuje aj dnešný vývoj. K stratám ázijských akcií sa z rána pridali aj tie európske. Nemecký benchmark DAX 30 stráca 1,14 %, francúzsky index CAC 40 si odpisuje 1,27 %.

Ako uviedol jeden z obchodníkov, burzy bude tento týždeň aj naďalej zamestnávať americký rozpočet. Zvýšená nervozita tlačí aj na cenu ropy.

Ropa WTI a Brent stráca zhruba 0,80 %. Cena ropy lacnie aj po oslabení tropickej búrky Karen, ktorá ohrozovala ťažbu v Mexickom zálive. „Hrozba búrky sa rozplynula, pozornosť sa plne sústreďuje na patovú situáciu vo Washingtone“, uviedol Victor Shum zo spoločnosti IHS Energy Insight.

Ako dodáva Robin Mills zo spoločnosti Energy Manaar, signály na ropnom trhu hovoria v prospech medveďov, keďže ekonomické signály prichádzajúce z USA nie sú dobré.

Zvýšená averzia voči riziku tlačí aj na cenu medeného kovu, ktorý podobe ako ropa lacnie o 0,80 %.

Keďže v pondelok nie sú na programe žiadne významné ekonomické údaje, trhy sa plne upriamujú na diskusie vo Washingtone. Republikáni naďalej trvajú na tom, aby prezident Barack Obama podstúpil zmeny vo svojej zdravotníckej reforme Obamacare. Obama to považuje za vydieranie!

Šéf Republikánov John Boehner tvrdí, že ak Obama nebude ochotný rokovať o navýšení stropu, krajine hrozí default, čiže platobná neschopnosť.

Pred “hrou s ohňom” varoval aj americký minister financií Jack Lew. “Ak v rukách nebudeme mať dostatok prostriedkov, prvýkrát v histórii nebudeme schopní splácať svoje záväzky. Je to veľmi nebezpečné a nezodpovedné”, uviedol v nedeľu pre CNN.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre