Zlato sa musí poriadne pripútať. Čaká ho bláznivá jazda z kopca!

Či už americká centrálna banka (FED) utiahne alebo neutiahne svoj robustný mešec s dolármi, zlato má pred sebou mnoho prekážok, ktoré sa postarajú o to, aby jeho cena zabudla na ďalší rast.

Ako určite viete, žltý kov sa už tradične považuje za ochrancu proti inflácii. Vzhľadom na štipľavú finančnú krízu sa mnoho krajín utiahlo k nalievaniu peňazí do ekonomík, čoho výsledkom bol strach, že inflácia začne znehodnocovať úspory a celkovo peniaze.

Výsledok? Nič také sa neudialo a globálna inflácia je nielenže nízka, ale naďalej klesá! Aj keby centrálne banky začali prilievať ešte viac peňazí, stále je tu viacero faktorov, ktoré budú cenu zlata tisnúť nadol.

Jedným z nich je fakt, že zlato samo o sebe negeneruje žiadny príjem. Počas zúriacej finančnej krízy to bolo každému jedno, avšak teraz, keď sa ekonomiky opäť začínajú prebúdzať, zlato zápasí s konkurenčnými výnosmi akcií, dlhopisov alebo nehnuteľností.

Hlavne teraz, kedy Ben Bernanke naznačil redukciu miliardového programu FEDu, sa úročenie ostatných aktív začalo štverať nahor.

Zlato v uplynulých dňoch prišlo o poslednú „nádej“ na zbieranie ziskov, keďže vypuknutie vojenského konfliktu v Sýrii je už len veľmi málo pravdepodobné.

V prípade vojny by mohlo zlato ako svetovo uznávané bezpečné útočisko dražieť, no aspoň v krátkodobom horizonte je útok zo strany USA a západných krajín vylúčený.

Zlato tento rok stratilo už 22 % hodnoty, a podľa všetkého jeho cenu nečaká žiadna “kúzelná” korekcia. Dnes sa tento drahý kov obchoduje na úrovni 1299 dolárov, čo je o 0,81 % menej ako deň predtým.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre