Nemecké akcie dosiahli nový rekord. Čaká sa rozhodnutie roka!

Nemecký akciový index DAX 30 v stredu dosiahol nový rekord, keď dokázal vzrásť až na 8645 bodov.

Finančné trhy s napätím vyčkávajú na zápisnicu Menového výboru Federálneho rezervného systému (FOMC), ktorá bude zverejnená o 18:00 (nášho času).

Zasadnutie americkej centrálnej banky je stredobodom pozornosti finančných trhov, keďže obchodníci sú už niekoľko mesiacov plní očakávaní, či FED nakoniec prikročí k zmierneniu svojej extrémne uvoľnenej menovej politiky.

Dnešný výsledok rozhodnutia FOMC je bezpochyby považovaný za najočakávanejšie rozhodnutie centrálnej banky v tomto roku.

V rámci stimulačného programu (QE) FED mesačne nakupuje za 45 miliárd dolárov americké štátne dlhopisy a za 40 miliárd hypotekárne cenné papiere. V pozadí toho všetkého  drží hlavnú refinančnú sadzbu rekordne nízko.

Vzhľadom na lepšie než očakávané oživenie ekonomiky USA Fed naznačil, že svoje stimuly zredukuje. Väčšina ekonómov tvrdí, že ekonomické údaje nie sú dostatočne robustné, takže program QE by sa nemal zužovať.

Ako uviedol jeden z trhových stratégov, trh v prevažnej časti počíta s redukciou menových injekcií o 5 – 15 miliárd USD.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre