Trhy sú opäť pri sile. Tu je všetko, čo potrebujete vedieť!

Nervozita a obavy, ktoré finančné trhy ovládli minulý týždeň, sa v pondelok opäť stiahli do úzadia, pričom obchodníkov tešia najmä pozitívne dáta prichádzajúce z Číny.

Ako vyplýva z najnovších dát, čínsky výrobný index nákupných manažérov HSBC v júli vzrástol z predošlých 47,7 b. na 50,1 b., pričom hodnoty nad 50-bodovou úrovňou signalizujú rast ekonomickej aktivity (viď graf nižšie).

Oficiálny index PMI vzrástol na 51 bodov, čo pre Čínu predstavuje až 16-mesačné maximum!

Index nákupných manažérov – Čína

Ako tvrdia pozorovatelia trhu, útlm neistoty spojenej s útokom na Sýriu a príchod pozitívnych správ z Číny opäť podporili chuť na rizikovejšie investície. Americký prezident Barack Obama počas víkendu avizoval, že chce, aby o vojenskom zásahu v Sýrii rozhodoval americký kongres. Ako mnohí tvrdia, je nepravdepodobné, že hlasovanie kongresu sa uskutoční skôr ako 9. septembra.

14:30 si nemecký akciový index DAX 30 pripisuje 1,88 %. Francúzsky akciový benchmark CAC 40 posilňuje  o 1,89 % a španielsky IBEX získava 1,95 %.

Čo sa týka pohľadu na jednotlivé sektory, najviac sa dnes darí komoditným akciám, ktoré sú okrem čínskych dát povzbudené aj rastúcimi cenami kovov.

Nezaostávajú ani európske telekomunikačné akcie, ktoré si v priemere pripisujú 2,65  %. Telekomunikačný sektor rozhýbala tlačová správa agentúry Bloomberg, ktorá informuje, že britský mobilný operátor Vodafone odpredal 45 %-ný podiel americkej spoločnosti Verizon.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre