Miliónové biznisy, za ktorými stoja tínedžeri!

Cameron Johnson (na snímke) si svoje obchodné zručnosti otestoval už vo veku 12 rokov, keď dal sestre za zbierku bábik 100 dolárov, ktoré na eBay rozpredal za 10-násobok. Vycítil príležitosť, oslovil sestru a bábiky z veľkoobchodu začali predávať na webe.

Všetko to však ešte len začalo. Mladý Johnson si neskôr najal programátora a vyvinul e-mailovú službu My EZ Mail, ktorá mu po dvoch rokoch začala prinášať 2000 dolárov mesačne. Následne spolu s dvoma spoločníkmi rozbehol ďalší úspešný projekt s názvom Surfingprizes.com – išlo o softvér, ktorý priniesol rolovacie reklamy v hornej časti webových prehliadačov.

Keďže nechceli predávať iba softvér, ale mať podiel aj na reklamných príjmoch, čoskoro vytvorili partnerstvo s menami ako DoubleClick či Advertising.com.

“Mal som 15 rokov a mesačné prímy vo výške 300 až 400 tisíc dolárov”, spomína si dnes Johnson. Svoju firmu predal ešte pred maturitou, pričom hodnota jeho majetku dosiahla milión dolárov. Na konte má aj knihu obsahujúcu 19 tajomstiev biznisu, ktorá sa po vydaní okamžite stala bestsellerom.

Anshul Samar – tvorca hry Elementeo

Anshul Samar (snímka vľavo) bol práve v ôsmej triede, keď sa rozhodol, že vymyslí alternatívu k nudnému vyučovaniu chémie. A podarilo sa – vďaka jeho skvelému nápadu a 500 dolárom z jedného kalifornského grantu prišla na svet kartová hra Elementeo.

Hra zložená zo 121 kariet, kocky a hracej dosky vám umožní simulovať chemickú vojnu a je super prostriedkom, ako deti zábavným štýlom zasvätiť do sveta chémie. „Podnikanie je cool, rovnako ako chémia“, hovorí dnes Samar, zakladateľ a šéf firmy Alchemist Empire Inc. Obe oblasti sú totiž o vzrušení, množstve akcií, reakcií a experimentoch, dodáva.

Vyprodukovať „super džem“ so 100 %-ným obsahom ovocia sa vo veku 14 rokov rozhodol Fraser Doherty, zakladateľ spoločnosti Superjam. Fraser, ktorého blízki prezývajú džemový muž, začínal s roznáškami v hodnote 5 dolárov. Dnes je to ale minulosť, keďže má uzavreté tučné zmluvy s 20 britskými potravinovými reťazcami, ktoré mu generujú ročné príjmy v objeme 3 milióny dolárov.

Chris Phillips , zakladateľ dot5hosting Inc. mal iba 17 rokov, keď zarobil svoj prvý milión. O dva roky neskôr jeho projekt generoval ročné tržby o výške 10 miliónov dolárov. Dnes je z dot5hosting popredná hostingová spoločnosť, ktorá ponúka mnoho služieb, od webhostingu, registráciu domén až po e-commerce služby.

Továreň na inovácie – aj tak môžeme charakterizovať kalifornskú spoločnosť Mophie, ktorá vytvára inteligentné a umelecky príťažlivé príslušenstvo pre zariadenia Apple. Firma Mophie, ktorá dosahuje ročné tržby vo výške 5 miliónov dolárov, sa zrodila v hlave 18-ročného Bena Kaufmana.

Ben Sann – tvorca vyhľadávača parkovísk BestParking

Mimoriadne užitočná aplikácia BestParking, ktorá za uplynulý rok vytvorila tržby vo výške pol milióna dolárov, bola  výmyslom iba 15-ročného Benjamina  Sanna. Tento parkovací vyhľadávač vás zavedie k tomu najlacnejšiemu a najpohodlnejšiemu parkovaciemu miestu na blízku.

Aplikácia vznikla v roku 2004 a dnes si život bez nej nevie predstaviť už viac ako 600 tisíc motoristov. Dnes má jej zakladateľ 24 rokov a celý život pred sebou, takže je dosť možné, že o jeho mene ešte budeme počuť!

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre