Turbo-obchodník ohrozil ropný trh. Zaplatí miliónovú pokutu!

Vysokofrekvenčný obchodník z USA, Michael Coscia sa v týchto dňoch zrejme veľmi neusmieva. Súdy vo Veľkej Británii a USA totiž rozhodli, že z dôvodu de-stabilizácie a manipulácie na trhu s ropou musí on a jeho firma zaplatiť pokutu vo výške 6 miliónov dolárov.

„Pán Coscia podviedol trh a ďalších účastníkov trhu“, uviedol britský dohľad nad finančným trhom FCA. Ako tvrdia príslušní dozorcovia, Coscia s pomocou algoritmu vyvolával falošný dopyt pri termínovaných kontraktoch na ropnom trhu. Na burze ICE Futures Europe v Británii tak umiestnil niekoľko tisíc falošných objednávok.

Ide o nelegálny proces nazývaný  “vrstvenie” a “spoofing”, pri ktorom počítačový program zadá nákupný príkaz a ihneď ho zruší.

Vysokofrekvenčné obchodovanie je riadené dopredu naprogramovanými, prípadne inak zadanými „pravidlami“. Rozhodnutie o nákupe či predaji vykoná systém samostatne. Odhaduje sa, že približne polovica z objemu obchodov  uzavretých na akciových trhoch v USA sa pripisuje práve vysokofrekvenčnému obchodovaniu.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre