Euro preskočilo úroveň 1,31 dolárov. Tu sú dôvody!

Spoločná európska mena v utorkovom obchodovaní dokázala prekonať úroveň 1,31 dolárov, keď sa k 17.00 menový pár EUR/USD nachádza na úrovni 1,3137. Deň predtým sa euro obchodovalo za 1,3066 USD. Dobrou otázkou je, čo stojí za utorkovým, viac než polpercentným posilnením menového kurzu EUR/USD?

Aj napriek tomu, že sme mohli vidieť publikovanie niekoľkých hospodárskych ukazovateľov, rozhodujúcim faktorom pri obchodovaní na devízovom trhu zostáva americká centrálna banka.

Šéf Federálneho rezervného systému (Fed) Ben Bernanke minulý týždeň avizoval, že mimoriadne uvoľnená menová politika bude naďalej potrebná.  Vyhlásenie prišlo v čase, keď sa trh pomaly ale isto pripravuje na život bez extrémneho nalievania peňazí. Bernankeho prísľub, že politika lacných dolárov ešte neskončí, posiela americký dolár opäť nadol.

Utorkový vývoj menového páru EUR/USD

Najnovšie vyjadrenie šéfa Fedu dostalo včera podporu v podobe amerických maloobchodných tržieb, ktoré sa v júni vyvíjali slabšie než sa pôvodne očakávalo.

Kým trh počítal s medzi-mesačným nárastom maloobchodných tržieb na úrovni 0,7 %, v skutočnosti vzrástli len o 0,4 %. Americký dolár sa tak dostal pod tlak – dolárový index agentúry Bloomberg, ktorý sleduje vývoj americkej meny oproti 10 hlavným menám oslabuje o 0,4 % na 1 033 bodov.

Euro na ceste k ziskom nezastavil ani indikátor nemeckého inštitútu ZEW, ktorý v júli oslabil o 2,2 bodu.

xtb
Komentáre