Wall Street v zelenom. Šťavu mu dodal Ben!

K 16:00 si akcie na Wall Street pripisujú slušné zárobky, keď hlavný akciový index Dow Jones posilňuje o 0,90 % na 15 425 bodov. Americké akcie sú potešené vyjadrením šéfa Federálneho rezervného systému (FED), Bena Bernankeho.

Podľa jeho včerajších slov bude americká ekonomika ešte naďalej potrebovať prísun lacných peňazí. V posledných týždňoch sa po akciových trhoch šíria obavy, že americká centrálna banka úplne ukončí svoj objemný program skupovania cenných papierov (dlhopisy, hypotekárne cenné papiere).

“FED zdôraznil, že menová politika bude v blízkej budúcnosti aj naďalej uvoľnená. Tento na dátach nezávislý postoj naznačuje, že nákupy dlhopisov nemusia byť tento rok stopnuté”, uviedol pre agentúru Bloomberg Tim Gibbens, investičný manažér zo spoločnosti Alliance Trust.

Bernankeho vyjadrenie okrem akcií teší aj americké dlhopisy, ktorých ceny vo štvrtkovom obchodovaní naberajú na sile. Akciovým býkom hrajú do karát aj dnešné dáta z amerického trhu práce, keď o dávku v nezamestnanosti žiadalo viac ľudí než sa pôvodne odhadovalo.

Práve takéto zaškrípanie je pre centrálnu banku náznakom, že extrémne uvoľnená menová politika ešte môže byť potrebná!

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre