O spoločnosti Daimler

Automobilová spoločnosť Daimler má bohatú históriu. Niet sa ani čomu čudovať, stála totiž pri oficiálnom vzniku automobilu ako ho poznáme dnes.

Pozrime sa na túto historickú udalosť bližšie. Pôvodne samostatné spoločnosti „Benz & Company Rheinische Gasmotoren-Fabrik  (1883-1926) a „Daimler-Motoren-Gesellschaft“ (1890-1926) sa v roku 1926 zlúčili do spoločnosti Daimler-Benz AG.

Práve zakladateľ Benz & Company Rheinische Gasmotoren-Fabrik skrátene označovanej ako Benz & Cie, Karl Benz je považovaný za otca automobilu, keď mu bol v januári 1886 udelený patent na trojkolku poháňanú jednovalcovým štvortaktným benzínovým motorom.

Iba o pár mesiacov tak predstihol Gottlieba Daimlera zo spoločnosti Daimler-Motoren-Gesellschaft, ktorý nezávisle na práci Karla Benza stál za zostrojením prvého štvorkolesového automobilu so spaľovacím motorom v októbri 1886. Spoločnosť Daimler je tak právom označovaná za vynálezcu prvého automobilu so spaľovacím motorom.

Významná zmena v spoločnosti Daimler nastala v roku 1998, kedy sa spojila s Chrysler Corporation a vznikla tak spoločnosť DaimlerChrysler. Tá fungovala do roku 2007 kedy bol Chrysler z obrovskou stratou odpredaný. Od roku 2007 tak tak spoločnosť vystupuje pod súčasným a historicky najjednoduchším názvom Daimler.

Sídlo spoločnosti je Stuttgart a jej 64 výrobných závodov sa nachádzajú na piatich kontinentoch. Svoje vozidlá predáva takmer vo všetkých krajinách sveta. V Roku 2012 Daimler zamestnával viac ako 275 000 ľudí a predal približne 2,2 milióna vozidiel.

Spoločnosť je výrobcom osobných a nákladných áut, autobusov a prostredníctvom svojej divízie Daimler Financial Services poskytuje tiež s automobilmi súvisiace finančné služby v 40 krajinách sveta.

Pod spoločnosť spadá tiež známa značka luxusných automobilov Mercedes-Benz. Za rok 2012 dosiahla spoločnosť Daimler tržby vo výške 114,3 miliardy dolárov, pričom čistý zisk bol na úrovni 6,5 miliardy eur.

Vývoj akcií automobilky Daimler
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre