O spoločnosti Allianz

Spoločnosť Allianz je nadnárodná spoločnosť od roku 2006 vystupujúca pod právnou formou Európska spoločnosť (societas europaea), ktorá vznikla v roku 1889 v Nemecku.

Allianz pôsobí v oblastí finančných služieb a je prioritne zameraný na poskytovanie poistenia.

V súčasnosti spoločnosť Allianz pôsobí vo viac ako 70 krajinách sveta, ku koncu roka 2012 zamestnávala približne 144 000 zamestnancov a svoje služby poskytuje pre zhruba 78 miliónov klientov. Sídlom spoločnosti je nemecký Mníchov.

Pri svojom podnikaní sa spoločnosť zameriava na poskytovanie poistenia a to v oblasti poistenia majetku, úrazového poistenia, životného, či zdravotného poistenia a správu aktív. V roku 2012 dosiahla spoločnosť tržby na úrovni 106,4 miliardy eur a čistý zisk pripadajúci na akcionárov vo výške 5,2 miliardy eur.

Spoločnosť Allianz pôsobí tiež na Slovensku. Najskôr tu bola založená formou samostatného subjektu, neskôr však odkúpila majoritný podiel v Slovenskej poisťovni a od 1. januára 2003 oficiálne pôsobí pod názvom Allianz – Slovenská poisťovňa, a. s. a je najväčšou univerzálnou poisťovňou na Slovensku s trhovým podielom takmer 30 %. V roku 2011 dosiahla čistý zisk na úrovni 98,8 milióna eur.

Graf: Akcie Allianz
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre