10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Internetový priekopník Yahoo kupuje chatovaciu aplikáciu Blink, čím rozširuje svoje pôsobenie v mobilných službách.

Detaily transakcie zverejnené neboli. Aplikácia Blink je výnimočná tým, že správy v chate sa po určitej dobe samé zmažú.

2. Priemyselná výroba eurozóny v marci poklesla o 0,3 %, čo je v súlade s očakávaniami. Najväčší pokles priemyselnej produkcie bol spozorovaný v Portugalsku (-4,8%), v Grécku (o 1,9%) a v Holandsku (-1,2%). Najvyšší nárast bol dosiahnutý v Írsku (o 5,6%), v Slovinsku (o 2,0%) a Luxembursku (o 1,0%).

3. Nezamestnanosť vo Veľkej Británii naďalej ustupuje. Od januára do marca britská miera nezamestnanosti poklesla o 0,1 percentuálneho bodu na 6,8 %, čo je najnižšia úroveň za posledných 5 rokov. Ekonómovia s týmto vývojom počítali.

4. Americký minister financií Jacob J. Lew je na svojej tretej zahraničnej ceste v Číne. Lew Peking zároveň vyzýva, aby výmenný kurz čínskej meny ponechal na voľné pôsobenie trhových síl. Spojené štáty minulý mesiac varovali, že v dôsledku manipulácií je čínsky juan príliš slabý.

5. Japonský producent elektroniky Sony vykázal štvrťročnú stratu 138 mld. jenov. Strata je odrazom vysokých reštrukturalizačných nákladov spojených s predajom divízie Vaio. Odlúčenie divízie spočiatku generuje straty, v dlhodobom horizonte je však pre japonskú skupinu výhodné. Akcie Sony dnes strácajú viac ako 5 %.

6. Britská centrálna banka špekuluje nad sprísnením menovej politiky. „V priebehu času dosiahlo oživenie ekonomiky bod, v ktorom je nutné postupne zvyšovať sadzby”, prehlásil šéf Bank of England Mark Carney. V posledných piatich rokoch sa hlavná refinannčá sadzba nachádza na rekordnom minime 0,5 %.

7. Investori aj naďalej sledujú vývoj na Ukrajine – rebeli tu včera zabili sedem vládnych vojakov, osem ďalších bolo zranených. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov uviedol, že krajina je veľmi blízko k občianskej vojne.

8. Zlato dnes dražie o viac ako jedno percento na 1307 dolárov/uncu. Dôvodom je slabší americký dolár, rastúce napätie v juhoafrických baniach či eskalácia krízy na Ukrajine. Približne o 0,20 % sú vyššie aj ceny ropy.

9. Ako dnes informoval Štatistický úrad SR, spotrebiteľské ceny sa v apríli v porovnaní s marcom v úhrne nezmenili. Na úrovni minulého mesiaca zostali ceny dopravy, poštových a telekomunikačných služieb a vzdelávania. Vzrástli ceny v odboroch odevy a obuv o 2,1 %, rekreácia a kultúra o 0,6 %, rozličné tovary a služby o  0,5 %.

10. Pokračujúci odliv kapitálu z najväčšieho dlhopisového fondu PIMCO sa negatívne podpísal pod výsledky materskej spoločnosti, ktorou je nemecký poisťovateľ Allianz. Zisk Allianzu medziročne mierne poklesol, no vzhľadom na nárast v segmente poistenia majetku či životného poistenia Allianz splnil očakávania analytikov. Akcie Allianz dnes rastú o takmer jedno percento.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre