O spoločnosti SAP

SAP je nemecká nadnárodná softvérová spoločnosť, ktorú v roku 1972 založilo päť bývalých zamestnancov IBM pod názvom „Systemanalyse und Programmentwicklung“.

Od roku 2005 spoločnosť zjednodušila svoj názov a dovtedy bežne používaná skratka SAP sa stala oficiálnym názvom spoločnosti. Ide o najväčšiu európsku a celosvetovo štvrtú najväčšiu softvérovú spoločnosť poskytujúcu programové riešenia pre firemných zákazníkov, ktorých má v súčasnej dobe viac ako 230 000 v takmer 200 krajinách.

Sídlo spoločnosti je v nemeckom meste Walldorf a ku koncu roka 2012 firma zamestnávala približne 65 000 zamestnancov.

Najznámejším produktom od spoločnosti SAP sú jej ERP systémy (Enterprise Resource Planning), čo sú informačné systémy používané na správu všetkých zdrojov spoločnosti. Softvér SAP slúži na vedenie účtovníctva, riadenia, predaja, nákupu, skladovania, ako aj ľudských zdrojov.

Okrem vývoja a predaja sa spoločnosť venuje tiež technickej podpore a poradenstvu v oblasti poskytovaných produktových riešení. Čo sa finančných výsledkov týka, v roku 2012 dosiahla spoločnosť tržby vo výške 16,2 miliardy eur, pričom čistý zisk po zdanení predstavoval 2,8 miliardy eur.

Dcérska spoločnosť pôsobí pod obchodným menom SAP Slovensko s.r.o. aj u nás. Za rok 2012 dosiahla tržby na vo výške 36,3 milióna eur.

Vývoj akcií spoločnosti SAP
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre