5 udalostí pondelka, ktoré potrebujete vedieť!

1. Francúzsky koncern s luxusným tovarom LVMH musí zaplatiť pokutu vo výške až 8 miliónov eur. Dôvodom finančného trestu je vstup do spoločnosti Hermés.

Gigant LVMH, ktorý neustále popieral prevzatie svojho konkurenta, v ňom koncom minulého roka držal už 22,6 % akcií v hodnote 5,4 miliárd eur. Spoločnosť, ktorá stojí za značkami ako Louis Vuitton,  Moët & Chandon či Hennessy pokutu označila za neodôvodnenú.

2. Portugalské televízne média dnes priniesli správu,  že tamojší minister financií  Vitor Gaspar, ktorý je strojcom razantného úsporného programu, sa chystá odísť z vlády.

Ako tieto média s odvolaním sa na vládne zdroje uvádzajú, portugalský premiér Pedro Passos Coelho už prijal rezignáciu ministra. Vitor Gaspar sa už dlhší čas nachádzal pod tlakom niektorých portugalských politikov, keďže jeho program úspor Ústavný súd označil za protiústavný.

3. V USA sme v pondelok mohli opäť vidieť pozitívne dáta, keďže nálada v americkom priemysle sa v júni rozjasnila viacej než sa očakávalo. Hodnota dôležitého indikátora ISM vzrástla z predošlých 49 bodov na 50,9 bodu – práve hodnoty nad úrovňou 50 bodov signalizujú ekonomické oživenie. Opačný vývoj sme mohli vidieť v Číne – tu index nákupných manažérov pre výrobné odvetvie poklesol z 50,8 bodu na 50,1 bodu.

4. Americké regulačné úrady v Kalifornii, New Yorku a Virgínii začali tlačiť na trh s Bitcoinmi. Podnikom, ktoré majú na starosti obchody s touto virtuálnou menou, boli preposlané listy, v ktorých sa uvádza, že ak transfery s menou nebudú rešpektovať zákony týkajúce sa prania špinavých peňazí, trh s Bitcoinmi môže byť uzavretý.

Možnosťou tiež je, aby príslušné inštitúcie preukázali, že sa na trh s Bitcoinmi tieto zákony nevzťahujú. Nakoľko sa predmet podnikania firiem, ktoré s Bitcoinmi obchodujú často mení, úrady chcú predísť rôznych nezákonným aktivitám.

5. Čína už reaguje na európske clá, ktoré Brusel uvalil na dovoz lacných čínskych solárnych panelov. Ako v pondelok v Pekingu avizovalo ministerstvo obchodu, prešetrovať bude dovozy európskych vín, pri ktorých má podozrenie, že sú dotované vládou.

Ako Peking uviedol, toto prešetrovanie bude trvať zhruba jeden rok, avšak za zvláštnych okolností môže byť predlžené do januára 2015. Brusel netajil sklamanie a prehlásil, že preskúma, či je čínsky krok v súlade s pravidlami WTO.

Chceš dostávať súhrn dňa na e-mail? Prihlás sa!

 

Komentáre