5 noviniek piatka, ktoré by ste si nemali nechať ujsť!

1. Kanadská spoločnosť BlackBerry, ešte prednedávnom známa ako Research in Motion má za sebou nepríjemné tri mesiace.

Ako spoločnosť avizovala, vo svojom prvom fiškálnom kvartáli, ktorý trval od marca do začiatku júna, predala 6,8 milióna mobilných telefónov, čo je číslo zaostávajúce za očakávaniami trhových analytikov. Tí počítali s predajom 7,5 milióna telefónov. Spoločnosť tak vykázala stratu 84 miliónov dolárov. Akcie BlackBerry dnes stratili viac ako 27 %.

2. Mimoriadne uvoľnená menová politika Bank of Japan či vládny stimulačný program za sebou zanecháva ďalší pozitívny efekt. Priemyselná výroba Japonska v máji oproti aprílu vzrástla o 2 percentá, pričom ekonómovia očakávali len slabučký prírastok o 0,2 %. Májový rast priemyslu je už štvrtým mesačných nárastom produkcie za sebou. Akcie v Ázii na pozitívne dáta z japonského priemyslu reagovali zelenými číslami.

3. V piatok v Bruseli pokračoval summit Európskej únie, na ktorom sa predstavitelia EÚ okrem iného dohadovali na tom, akým spôsobom budú bojovať proti hospodárskej kríze.

Luxemburský premiér a bývalý šéf euroskupiny Jean-Claude Juncker upozornil na rekordnú nezamestnanosť a hospodársku recesiu v mnohých európskych krajinách, pričom rozhodnutia summitu označil za nepostačujúce. Nemecká kancelárka Angela Merkelová po summite uviedla, že EÚ potrebuje ďalšie reformy.

4. Ako v piatok avizoval portugalský štatistický úrad INE, rozpočtový deficit Portugalska v prvom štvrťroku vzrástol na 10,6 % hrubého domáceho produktu (HDP). To je o 2,7 percentuálneho bodu viac než v rovnakom období minulého roka. Pre Lisabon tak bude ťažké dosiahnuť rozpočtový schodok na cieľovej úrovni 5,5 %.

5. Čiastočne zoštátnená britská banka Royal Bank of Scotland (RBS) musí odpredať stovky svojich pobočiek. Ako dnes informovala agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na zdroje z bankovej branže, finančná inštitúcia, ktorá bola v roku 2008 zachránená britskou vládou, má o tomto kroku rozhodovať v júli. Redukcia približne 315 pobočiek bola jednou z podmienok, na základe ktorej táto banka obdržala pomoc v objeme viac než 45 miliárd libier.

Chceš dostávať súhrn dňa na e-mail? Prihlás sa!

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre