Šetrite pomalšie, vyzýva MMF Spojené štáty!

Medzinárodný menový fond vyzval USA, aby k federálnym škrtom pristupovali miernejšie a prehodnotili aj ich zloženie.

Plánované škrty označil vo svojej výročnej správe o najväčšej svetovej ekonomike za „príliš rýchle a zle navrhnuté“. Znižovať deficit je podľa MMF je síce potrebné, avšak v takom rozsahu ako bol program navrhnutý by bol pre ekonomiku USA brzdou.

Na aktuálny rok 2013 pritom fond predpovedá USA rast ekonomiky na úrovni 1,9 %, no bez rýchleho uťahovania opaskov ako je navrhnuté, by vraj mohol byť rast vyšší až o 1,75 %.

Najviac škodlivé môže byť škrtanie vo vzdelávaní a vede

Okrem toho, že navrhované škrty poškodia rast v krátkodobom horizonte, ich štruktúra má ohroziť rast aj v horizonte strednodobom.

Najviac uškodiť môžu podľa MMF plánované škrty v oblasti vzdelávania, vedy a výdavkoch na infraštruktúru. Ešte v minulom roku rástla americká ekonomika o 2,2 % a na rok 2014 predpovedá Medzinárodný menový fond rast na úrovni 2,7 %.
Namiesto navrhovaného zloženia škrtov by USA mali podľa MMF šetriť vo výdavkoch na zdravotnú starostlivosť a dôchodky a ešte viac ako je navrhované získať zo zvýšenia príjmovej stránky rozpočtu.

[wptabs type=”accordion” style=”wpui-light” mode=”horizontal”]

[wptabtitle] O Medzinárodnom menovom fonde (MMF)[/wptabtitle]

[wptabcontent]

Medzinárodný menový fond (skrátene MMF; v angl. IMF  – International Monetary Fund) je medzinárodná finančná inštitúcia, ktorej členmi je 187 krajín sveta.

Inštitúcia bola založená v roku 1944 s cieľom, podporovať stabilitu výmenných kurzov, podporovať menovú spoluprácu či poskytovať finančnú pomoc v prípade, keď má krajina problémy s platobnou bilanciou.

Fond sa okrem toho vyjadruje k aktuálnym medzinárodným menovým otázkam a vydáva odporúčania v oblasti menovej ale aj fiškálnej politiky. Najvyšší riadiacim orgánom Medzinárodného menového fondu je Rada guvernérov. Generálny riaditeľ fondu je volený na 5-ročné obdobie. V súčasnosti je šéfkou MMF Christine Lagardeová.

[/wptabcontent]

[wptabtitle] Finančné zdroje MMF[/wptabtitle]

[wptabcontent]

Finančné zdroje Medzinárodného menového fondu tvoria nasledovné položky:

  • Základný kapitál, ktorý je sumou tzv. členských kvót. Každá krajina má vyčlenenú kvótu, ktorá je počítaná ako % na celkovom objeme svetového obchodu a taktiež závisí od ekonomického produktu danej krajiny. Najviac prostriedkov odvádzajú Spojené štáty, Japonsko či Nemecko.
  • Devízové úverové facility – Ide o akúsi možnosť krajín čerpať devízové prostriedky, ktorá vzniká na základe úverového vzťahu.
  • Okrem dvoch vyššie uvedených bodov sú zdroje MMF tvorené aj doplnkovými úvermi a rôznymi dlhodobými dvojstrannými pôžičkami.

[/wptabcontent]

[/wptabs]

Ako uviedla šéfka MMF Christine Lagardeová vo svojom vyhlásení týkajúcom sa USA : „MMF radí, aby spomalili, ale ponáhľali sa: znamená to spomalenie fiškálnych úspor v tomto roku, čo by pomohlo udržať rast a vytváranie pracovných miest, ale zároveň ponáhľanie sa v zavedení strednodobého plánu na obnovu dlhodobej fiškálnej udržateľnosti.“

Keď MMF chváli FED

Medzinárodný menový fond naopak vyjadril podporu pre kroky Federálneho rezervného fondu (FED – americká centrálna banka). Ten mesačne poskytuje cez program kvantitatívneho uvoľňovania (QE) likviditu v objeme až 85 miliárd dolárov a podľa MMF by sa tak malo diať aj naďalej a to minimálne do konca aktuálneho roka.

Cieľom takéhoto zvyšovania peňažnej zásoby je podpora rastu americkej ekonomiky a podpora zamestnanosti. Napriek tomu, že fond politiku FED-u podporuje, jednoznačne tiež upozornil, že dlhé obdobie nízkych úrokových sadzieb, aké v USA pretrvávajú, by v dlhodobom období mohlo mať dosiaľ nepredstaviteľné následky.

Podľa MMF je preto dôležité pracovať už aj na príprave hladkého „vystúpenia“ z extrémne uvoľnenej menovej politiky centrálnej banky.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre