USA: Makroekonomické údaje nečakane slabé!

Po tom, čo sme včera na druhej strane Atlantiku mohli vidieť mimoriadne pozitívne ekonomické dáta, dnešné čísla priniesli sklamanie.

Začnime spotrebiteľskou dôverou Univerzity Michigan – príslušný index, ktorý je odrazom prieskumu v 500 amerických domácnostiach, v júni poklesol z predošlej hodnoty 84,5 bodu na 82,7 b., pričom ekonómovia očakávali nezmenenú hodnotu.

Situácia v oblasti americkej spotreby je ostro sledovaná, nakoľko spotrebné výdavky tvoria viac ako 70 % ekonomického výkonu USA. Žiadnu radosť nepriniesli ani najnovšie čísla z amerického priemyslu. Ako avizovala americká centrálna banka, v máji priemyselná produkcia USA nečakane stagnovala. Trh pritom očakával nárast o 0,4 percenta.

Wall Street si po týchto číslach pridáva mierne zisky. Akcioví investori dáta posudzujú hlavne vo vzťahu k politike Federálneho rezervného systému. Centrálna banka totiž niekoľkokrát naznačila, že zmierni svoje nákupy aktív. Nepriaznivé dáta podnecujú šance, že s redukciou likvidity zrejme ešte počká.

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre