Japonské ceny štrajkujú. Mnohých sklamali!

Snaha japonskej vlády a centrálnej banky zastaviť pokles cien v krajine je zatiaľ bez úspechu.

Ako ukázali údaje z pred dvoch týždňov, ekonomika v súčasnosti síce rastie tempom až 3,5 %, no Japonsko zostáva v deflácii. Spotrebiteľské ceny bez započítania volatilných cien čerstvých potravín klesli v apríli medziročne o 0,4 % a klesajú tak už šiesty mesiac za sebou.

Pokles 0,4 % prichádza po 0,5 %-nom poklese v predchádzajúcom mesiaci. Celkový index spotrebiteľských cien klesol ešte viac a to medziročne o 0,7 %. Nedarí sa tak výraznejšie sa priblížiť stanovenému cieľu, ktorý guvernér centrálnej banky stanovil ako infláciu vo výške 2 %.

Krajine sa však darí v oblasti stabilizovania nezamestnanosti, ktorá zostáva v apríli na nezmenenej úrovni 4,1 %, čo je zároveň najmenej od roku 2008.

Dostať Japonsko z mnoho rokov trvajúcej deflácie si dal za cieľ jeho premiér Šinzo Abe. Ako tvrdí, vyššia inflácia pomôže trvalejšie rozbehnúť domácu ekonomiku a bude nakoniec viesť aj k vyšším platom zamestnancov.

Výrazné menové stimuly zo strany Bank of Japan už pritlačili na oslabenie japonskej meny, ktorá zároveň pomohla pro-exportne orientovaným akciám nahor.

Nedávno sme mohli na tokijskej akciovej burze vidieť nové maximá, ktoré ale boli v posledných dňoch zmazané. Japonský jen začal posilňovať a akcie si za jeden týždeň odpísali viac ako 15 %. Na tamojšie akcie dopadla výrazná korekcia, ktorá sa tiež spája s obavami, že americká centrálna banka zmierni svoju extrémne uvoľnenú menovú politiku.

xtb
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre