5 noviniek stredy, ktoré potrebujete vedieť!

1. Šéf spoločnosti Apple Tim Cook dal najavo svoj záujem o produkty, pri ktorých sa už niekoľko týždňov špekuluje, že Apple pripravuje ich uvedenie na trh. Ide o hodinky “iWatch” či televíziu Apple TV.

Aj keď sa Cook k výpočtovým hodinkám “iWatch” nevyjadril úplne priamo, uviedol, že prenosná technika bude mať v budúcnosti dôležité postavenie. Pri Apple TV podotkol, že Apple má v oblasti televízneho podnikania veľké vízie. Uviedol to na konferencii blogu “All Things D”.

2. Taliansko si prostredníctvom stredajšej aukcie dlhopisov požičalo 8 miliárd eur, pričom dopyt po dlhových papieroch bol 1,58-krát väčší než ponuka.

Ako vyplýva z údajov agentúry pre správu talianskeho dlhu, krajina musela investorom ponúknuť vyššie úroky. Pri dlhopisoch so 6-mesačnou splatnosťou úrok vzrástol z predošlých 0,503 % na 0,538 %. Ako uvádzajú niektorí pozorovatelia trhu, za nárastom úrokov stoja aj špekulácie, že americká centrálna banka (FED) zmierni svoje menové stimuly.

3. Podľa organizácie OECD by Európska centrálna banka mala ešte viac uvoľniť svoju menovú politiku. Ako táto organizácia uviedla, spraviť tak môže rozšírením doterajších nákupov dlhopisov a taktiež zavedením zápornej úrokovej sadzby pri bankových depozitách.

Organizácia OECD okrem toho výrazne zhoršila hospodárske vyhliadky pre eurozónu. Kým doteraz menovej únii predpovedala 0,1 %-ný hospodársky pokles, aktuálne hovorí až o 0,6 %-nom prepade.

4. Až dvojpercentné straty si zo stredajšieho obchodovania odnášajú ceny ropy. Ropa Brent zlacnila na 102,50 USD za barel, cena ropy WTI poklesla na 93,21 dolárov za barel. Ako uvádzajú obchodníci, v stredu sa investori rozhodli pre zber doterajších ropných ziskov. Okrem toho Medzinárodný menový fond znížil prognózu hospodárskeho rastu Číny, čo rope nahor určite nepomáha.

5. V stredu sme na Wall Street videli prevahu medvedích investorov, keďže americké akcie zakončili v červenom pásme. Hlavný index Dow Jones Industrial poklesol o 0,69 %.

Na akciové trhy sa vrátili obavy súvisiace s menovou politikou americkej centrálnej banky. Včerajšie pozitívne makrodáta posilnili špekulácie, že Federálny rezervný systém zmierni svoju extrémne uvoľnenú menovú politiku.

Čo sa týka jednotlivých akcií, výrazne pod tlakom sa v stredu nachádzali akcie spoločnosti Coca Cola a Verizon,ktoré stratili viac ako dve percentá.

Chceš dostávať súhrn dňa na e-mail? Prihlás sa!

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre