5 noviniek pondelka, ktoré potrebujete vedieť!

1. Ako v pondelok informoval Štatistický úrad Slovenskej republiky, tržby za vlastné výkony a tovar sa v marci medzimesačne zvýšili v doprave a skladovaní o 4,3 %, vo vybraných trhových službách o 1,4 %, v prie­mysle o 0,7 % a v informačných a komunikačných činnostiach o 0,2 %.

Nižšie tržby boli len v stavebníctve, ktoré poklesli o 8,7 %.

Štatistický úrad okrem toho avizoval, že v marci zamestnanosť medziročne vzrástla v piatich sledovaných odvetviach. Relatívne najviac vo vybraných trhových službách o 9,1 %. Počet zamestnaných osôb klesol v stavebníctve o 5,3 % či priemysle o 1,7 %.

2. Japonské akcie aj v pondelok ťažili z oslabeného japonského jenu. Hlavný index Nikkei 225, ktorý minulý týždeň posilnil o takmer 7 %, dnes vzrástol o 1,20 % na 14 782 bodov.

Medzi akciovými víťazmi boli najmä proexportne orientované spoločnosti. Akcie automobilky Nissan sa zhodnotili o 4,52 %, akcie Sony rástli o 3,81 % a Canon o takmer dve percentá. Čínsky akciový index CSI 300 v pondelok poklesol o 0,40 %.

3. Taliansko sa prostredníctvom pondelkovej aukcie vládnych dlhopisov refinancovalo pri nižších úrokoch, za čo môže aj uvoľnenie na domácej politickej scéne. Krajina získala 8 miliárd eur, a to cez dlhopisy so splatnosťou v roku 2016, 2018 a 2026.

Pri trojročných dlhopisoch úrok poklesol z marcových 2,29 % na 1,92 %.

4. Ministri financií eurozóny dnes rozhodli o uvoľnení ďalších splátok zo schválených záchranných balíkov. Splátka bola schválená aj pre Grécko, ktoré by v najbližšej dobe malo dostať až 7,5 mld. eur.

Okrem toho ministri financií rokovali aj o Slovinsku, nakoľko rastú obavy. že aj táto krajina bude musieť požiadať o pomoc z európskych inštitúcii. Kompletný článok vám Investičné Noviny prinesú už o pár hodín!

5. Finančné trhy sa dnes upriamili na vyhlásenie amerického ministerstva obchodu, ktoré informovalo o vývoji aprílových maloobchodných tržieb.

Ako v pondelok avizovalo, maloobchodné tržby USA z marca na apríl vzrástli o 0,1 percenta. Ide o lepší než očakávaný vývoj, keďže ekonómovia predpovedali pokles o 0,3 %. Akciový index Dow Jones poklesol mierne o 0,16 %.

Chceš dostávať súhrn dňa na e-mail? Prihlás sa!

 

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre