Dolár už stojí viac ako 100 jenov. Čo sa stalo?

Japonský jen sa koncom tohto týždňa prvýkrát od apríla 2009 dostal nad úroveň 100 jenov za dolár. Prudké oslabovanie japonskej meny trvá už niekoľko mesiacov, pričom od novembra minulého roka klesla voči doláru o takmer 25 %.

K poslednému prudkému oslabeniu došlo medzi 4. až 9. aprílom, kedy mena spadla z úrovne 92,89 až na 99,28 USD/JPY.

Nasledovalo mesiac trvajúce obdobie, kedy sa kurz pohyboval v blízkosti 100, avšak k pokoreniu okrúhlej úrovne nedošlo.

To sa „podarilo“ až vo štvrtok 9. mája, kedy sa mena cez túto hranicu dostala a obchodovanie uzatvorila na úrovni 100,69. Prelomenie úrovne následne viedlo k ďalšiemu rastu a týždeň mena uzatvárala na 101,64 USD/JPY.

K pokoreniu 100 jenovej hranice za dolár prispeli okrem iného aj silné údaje, ktoré prišli koncom týždňa z USA. Dáta ukázali, že nové žiadosti o podporu v nezamestnanosti klesli na najnižšiu úroveň za viac ako päť rokov. Údaje vyvolávajú nádej na trvalé oživenie americkej ekonomiky.

Vývoj menového páru USD/JPY za posledné 3 mesiace

Šinzo a jeho politika

Okrem správ z americkej ekonomiky však treba za oslabovaním jenu jednoznačne hľadať domácu politiku, ktorú nastoľuje premiér Šinzó Abe. Cieľom prijímaných opatrení je oživiť stagnujúcu ekonomiku krajiny. K tomu má pomôcť aj stanovenie cieľa pre infláciu, ktorú by predstavitelia Japonska radi videli na úrovni 2 %.

Japonský premiér Shinzo Abe

Na rozdiel od iných ekonomík či už v regióne alebo aj na celom svete, Japonsko bojuje väčšinu času z posledných dvoch desaťročí s defláciou, čo neustále motivuje spotrebiteľov odkladať nákupy na neskôr v nádeji, že neskôr kúpia lacnejšie. Naštartovať trvalé oživenie založené na väčšej spotrebe je tak veľmi náročné.

Okrem stanoveného cieľa pre infláciu však boli oznámené aj ďalšie kroky, ktoré k naplneniu cieľa majú výrazne prispieť. Centrálna banka oznámila, že zdvojnásobí objem peňažnej zásoby v krajine a bude nakupovať dlhodobé dlhopisy s cieľom udržať úrokové sadzby na nízkej úrovni.

Akciový index Nikkei s 55 %-ným zhodnotením

Všetky prijímané, ako aj zatiaľ len prezentované kroky majú za následok prudké oslabovanie japonského jenu.

To výrazne napomáha tamojším exportérom, nakoľko je ich tovar pre zahraničných zákazníkov lacnejší. Počas niekoľkých posledných dní oznámili nárast ziskovosti vďaka slabnúcej mene viacerí poprední vývozcovia ako Toyota či Sony. Odzrkadľuje sa to aj v posilňovaní akciového trhu v krajine. Japonský index Nikkei 225 vzrástol od novembra minulého roka o viac ako 55 % !

Kroky novej vlády a centrálnej banky však môžu mať aj negatívne dôsledky. Už v súčasnosti sa krajine kvôli slabnúcej mene predražujú dodávky energií.

Okrem toho hrozí, že kvôli veľmi nízkym úrokovým sadzbám si budú investori celého sveta požičiavať práve tu, avšak investície budú okamžite smerovať do krajín kde sú úrokové sadzby vyššie a lepšie tak zhodnotia svoje peniaze. Tým sa tlak na oslabovanie japonskej meny bude ešte viac zvyšovať a to až na úroveň, ktorá už ekonomike bude viac škodiť ako pomáhať.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre