5 udalostí, o ktorých by ste dnes mali vedieť!

1. Ratingová agentúra Moody´s znížila rating Slovinska z „Baa2“ na „Ba1“. Podľa novej známky tak slovinské dlhopisy predstavujú špekulatívnu investíciu.

Navyše ratingovka Slovincom pridelila negatívny výhľad, čo znamená, že ďalšie zníženie ratingu je viac než pravdepodobné.  Slovinsko sa v súčasnosti trápi s bankovou krízou. Mnohí túto krajinu považujú za ďalšieho kandidáta na pomoc z eurovalu.

2. Nálada amerických spotrebiteľov sa v mesiaci apríl značne zlepšila. Ako v utorok vo Washingtone avizoval inštitút Conference Board, príslušný index spotrebiteľskej dôvery vzrástol z revidovaných 61,9 boda na 68,1 b. Pre trh bol výsledok pozitívnym prekvapením, keďže ekonómovia očakávali hodnotu 61 bodov.

Radosť akciových obchodníkov okresala hodnota indexu nákupných manažérov pre Chicago, ktorá poklesla pod hranicu rastu. Wall Street si napriek tomu pripísal mierne zisky.

3. Ako dnes informoval štatistický úrad Eurostat, miera nezamestnanosti v eurozóne marci vzrástla na 12,1 %, čo je najviac než kedykoľvek predtým. Vo februári sa nezamestnanosť v eurozóne nachádza na úrovni 12 %. Pred rokom to bolo „iba“ 11 %.

Opäť sa raz ukázalo, že trhy práce jednotlivých krajín eurozóny sú na tom výrazne odlišne. Kým v Rakúsku miera nezamestnanosti predstavuje 4,7 % a v Nemecku 5,4 %, v Španielsku a Grécku je to až 27 %!

Graf: Miera nezamestnanosti v eurozóne a v EÚ (businessinsider.com)

4. Španielska ekonomika sa opäť prepadá. Ako dnes v Madride uviedol španielsky štatistický úrad (INE), tamojšia ekonomika v prvom kvartáli v porovnaní s kvartálom predtým poklesla o 0,5 %. Výsledok je v súlade s očakávaniami ekonómov ako aj prognózami centrálnej banky.

5. Americká spoločnosť Apple dnes oficiálne potvrdila svoj príchod na dlhopisový trh. Miliardy, ktoré chce Apple získať cez dlhopisy so splatnosťou v roku 2016,2018, 2023 a 2043, pôjdu akcionárom vo forme dividend.

Pre Apple je výhodnejšie požičať si, pretože ak by pristúpila k svojim masívnym hotovostným rezervám, ktoré „parkuje“ mimo USA, narazila by na vysoké dane.

Chceš dostávať súhrn dňa na e-mail? Prihlás sa!

 

Komentáre