5 noviniek, ktoré by ste si dnes nemali nechať ujsť!

1. Americký koncern so spotrebným tovarom – Colgate Palmolive – má za sebou slušný kvartál.

Spoločnosť, ktorá zastrešuje značky ako Ajax, Colgate, Elmex či Speed Stick, v prvom štvrťroku navýšila svoj obrat o tri percentá na 4,3 miliardy dolárov. Firma dominuje na trhu so zubnými pastami a kefkami. Podľa vlastných údajov ovláda takmer polovicu trhu so zubnými pastami.

V zárobku firmy sa ale odrazila pokračujúca prestavba spoločnosti. Dosiahnutý zisk 460 mil. dolárov je o 22 % menší než pred rokom.

2. Ako vo štvrtok informoval britský štatistický úrad, ekonomika Británie si v prvom kvartáli pripísala silnejší nárast než sa pôvodne predpokladalo. V období mesiacov január – marec oproti kvartálu predtým hospodárstvo Británie rástlo o 0,3 %, pričom ekonómovia očakávali iba 0,1 %-ný nárast. Tieto čerstvé údaje môžu byť nádejou, že slabé dni britskej ekonomiky sú za nami. No, uvidíme!

3. Počet nezamestnaných v Španielsku sa v prvom kvartáli vyšplhal na rekordnú úroveň. Ako vo štvrtok avizoval tamojší štatistický úrad, počet ľudí bez práce vzrástol na 6,2 milióna.

Miera nezamestnanosti tak dosahuje 27,2 %, čo je najviac od začiatku meraní. Situácia nie je priaznivá ani na francúzskom trhu práce. V marci tu počet nezamestnaných vzrástol na 3,224 milióna, čím bol pokorený rekord z roku 1997, kedy bolo bez práce 3,195 mil. ľudí.

4. Americký ropný gigant Exxon Mobil dnes zverejnil hospodárske výsledky za prvý kvartál. Aj napriek tomu, že spoločnosť uskutočnila výrazné investície do prieskumu nových energetických zdrojov, jej zisk medziročne vzrástol. Celkovo tak Exxon v prvom kvartáli 2013 zarobil 9,5 miliardy dolárov, čo je medziročný nárast o 1 percento.

5. Počiatočné žiadosti o dávku v nezamestnanosti v USA v minulom týždni prudko poklesli.V porovnaní s predošlým týždňom sa ich počet znížil o 16 tisíc na 339 tis. žiadostí, pričom ekonómovia počítali s poklesom len na 350 tisíc. Súčasná úroveň žiadostí o dávky v nezamestnanosti sa nachádza blízko 5-ročného minima!

Chceš dostávať súhrn dňa na e-mail? Prihlás sa!

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre